Mergi la conţinutul principal

S-au desfiinţat Cărţile de Muncă!

Carnetul de muncă, document care atestă dreptul la pensie şi vechimea în muncă, s-a desfiinţat din această lună, prevederea fiind stabilită de Codul Muncii. Mai concret, de la 1 ianuarie 2011 încetează existenţa carnetului de muncă, după această dată evidenţa muncii realizându-se electronic, prin intermediul registrului general de evidenţă a salariaţilor, reglementat prin HG 161/2006. Practic, începând cu prima zi din an, nu s-au mai înregistrat la inspectoratele de muncă teritoriale contractele individuale de muncă (CIM) şi nici nu s-au mai depus actele privind executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea CIM. Totuşi, pentru a putea fi încheiat anul 2010, ITM mai primeşte comunicările aferente lunii decembrie anul trecut, mai precis dovezile de calcul a drepturilor salariale aferente lunii decembrie, termenul de depunere expirând la 25 ianuarie anul curent.

Ce se va întâmpla cu vechile carnete de muncă? ITM Brăila a explicat că acestea urmează a fi date înapoi titularilor. "Noi avem aproximativ 32.000 de carnete de muncă la sediu, din partea a circa 5.200 de angajatori. În plus, alte 16.000 de carnete sunt la angajatori - aproximativ 90 de agenţi economici, care au ales să-şi gestioneze singuri carnetele la sediul social. Carnetele pe care le avem la ITM vor fi închise, urmând ca în baza unui grafic să le predăm angajatorilor, astfel încât mai departe aceştia din urmă să le predea titularilor. Termenul până la care atât în mediul privat cât şi în cel de stat sau mixt trebuie predate aceste carnete angajaţilor expiră la 30 iunie", a explicat Dumitru Văduva, inspectorul şef al ITM Brăila. De asemenea, sursa citată a punctat că angajatorii care ţin la sediul propriu carnetele salariaţilor trebuie să le închidă, să le aducă spre verificare la ITM pentru viza finală de conformitate şi abia apoi să le înmâneze salariaţilor. Predarea efectivă a carnetelor se va face în baza unui proces verbal tipizat, pe care ITM îl pune la dispoziţie.

Una peste alta, în urma renunţării la carnetele de muncă, evidenţa muncii prestate se va face pe baza Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor, în format electronic (Revisal) care va fi gestionat în continuare de către Inspecţia Muncii.

Totuşi, specialiştii în relaţii de muncă sunt de părere că brăilenii ar trebui să-şi păstreze cu mare atenţie aceste carnete, întrucât pot constitui, la nevoie, pentru lămurirea unei eventuale greşeli în sistemul electronic, dovada muncii prestate, aşa cum este şi cazul adeverinţelor privind grupa de muncă. De precizat că vecinii unguri au trecut în urmă cu câţiva ani printr-o experienţă similară, însă au revenit rapid la sistemul clasic de evidenţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro