S-au înmulțit cazurile de furturi din păduri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

S-au înmulțit cazurile de furturi din păduri

* potrivit ing. Marian David, șeful Compartimentului Protecția și Paza Pădurilor din cadrul Direcției Silvice Brăila, anul trecut au fost înregistrate 22 de infracțiuni silvice * totodată, au fost depistate și sancționate contravențional 15 persoane * furturile sunt însă greu de prevenit, fiecare pădurar brăilean având în grijă câte 500 de hectare de pădure - fie în pâlcuri izolate, fie amplasate în zona dig-mal sau dincolo de Dunăre

 

Potrivit silvicultorilor, județul Brăila continuă să se afle pe "harta albă" a județelor cu cele mai mici pagube produse pădurii prin tăieri ilegale (cu aproximativ 0,5 mc lemn furat la 100 de hectare pădure). Cu toate acestea, hoții dau târcoale pădurilor, iar silvicultorii trebuie să le țină piept, sprijiniți de jandarmi și de polițiști.

"În anul 2020, ne-am confruntat cu o creștere a cazurilor de furt de lemn din pădurile brăilene. Au fost înregistrate un număr de 22 de infracțiuni silvice pentru tăieri de arbori și au fost depistate și sancționate contravențional 15 persoane. Cu toate că paza pădurilor este asigurată prin intermediul pădurarilor angajați, aceștia nu pot fi prezenți în orice moment la locul furturilor, dat fiind faptul că gestionează, în medie, 400 până la 500 de hectare de pădure în condiții diferite (trupuri izolate, zone dig-mal, trecere peste Dunăre). Pentru prevenirea și stoparea fenomenelor infracționale de orice natură, colaborăm cu structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean și Serviciului Poliției de Frontieră Brăila și, nu în ultimul rând, cu ISU Dunărea", a precizat ing. Marian David, șeful Compartimentului Protecția și Paza Pădurilor din cadrul Direcției Silvice Brăila.

Din totalul suprafeței forestiere, de aproape 25.000 de hectare, administrate de Direcția Silvică Brăila, doar 1.324 hectare aparțineau, anul trecut, UAT-urilor și persoanelor fizice. Restul se aflau în proprietate publică.

Încă din anul 2019, silvicultorii au reactivat planul comun "Scutul pădurii", pentru prevenirea agresiunilor împotriva pădurii și controlul transporturilor de lemn aflate în tranzit prin județul Brăila, pus la punct împreună cu Garda Forestieră Focșani, IPJ și IJJ Brăila. Slvicultorii brăileni colaborează, de asemenea, cu Garda de Mediu, DSVSA și ANPA.

Cele mai multe tăieri ilegale de arbori (cu precădere, salcie, frasin, salcâm și plop) au fost consemnate, în ultimii ani, în Pădurea Lacu Sărat și în Pădurea Viișoara, dar și în pâlcurile de pădure de la Gropeni, Râmnicelu, Însurăței și Zăvoaia. Secondați de polițiști și de jandarmi, pădurarii au efectuat sute de acțiuni de verificare și control atât în fond forestier, cât și în târguri și oboare, dar mai ales pe drumurile publice ale județului Brăila. Cele mai multe tăieri ilegale au fost înregistrate în pădurile aflate în proprietate publică.

Din fericire, în ultimii doi ani, nu au fost consemnate cazuri de ocupări ilegale de teren sau de pășunat ilegal la nivelul Direcției Silvice Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro