Mergi la conţinutul principal

S-au împlinit 13 ani de la ridicarea Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie

* evenimentul a fost marcat de săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală * înainte de Sfânta Liturghie, au fost purtate în procesiune racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci și cea cu moaștele a patru sfinți tămăduitori: Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Ierarh Luca al Crimeii și Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou, aflate în patrimoniul sacru al Reședinței Arhiepiscopale * la 27 septembrie 2009, a avut loc înălțarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie și a Preasfințitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos

 

Zi de rugăciune și sărbătoare în Eparhia Dunării de Jos.

În ziua de marți, 27 septembrie 2022 - ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești - s-au împlinit 13 ani de la momentul sacru al ridicării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie și al Înaltpreasfințitului Părinte Casian la slujirea de Arhiepiscop.

"Sărbătoarea dedicată acestui eveniment a debutat în data de 26 septembrie 2022, cu o manifestare culturală la Muzeul Eparhial și cu slujba Privegherii la Catedrala Arhiepiscopală din Galați și a continuat marți, 27 septembrie, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Înainte de Sfânta Liturghie, au fost purtate în procesiune și așezate spre închinare, în Catedrala Arhiepiscopală, racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci și cea cu moaștele a patru sfinți tămăduitori: Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Ierarh Luca al Crimeii și Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou, aflate în patrimoniul sacru al Reședinței Arhiepiscopale", a precizat părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de jos.

În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu, pentru ocrotirea și ajutorul oferite de Dumnezeu Eparhiei Dunării de Jos și Înaltpreasfințitului Părinte Casian în cei 13 ani de rodnică slujire ca arhiepiscop.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, despre lucrarea acestui mare ierarh al Bisericii. De asemenea, ierarhul a arătat în cuvinte alese că prin Sfântul Antim Ivireanul și domnitorul Constantin Brâncoveanu cultura și spiritualitatea vremii au cunoscut o perioadă de mare înflorire. La acea vreme, s-a introdus în cultul Bisericii și în cancelaria domnească, pentru prima dată, limba română.

După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Te-Deum pentru binefacerile revăsate de Dumnezeu asupra Preafericitului Părinte Patriah Daniel, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, a preoțimii, cinului monahal și dreptmăritorilor creștini din Eparhia Dunării de Jos. La momentele liturgice au participat preoți, elevi de le clasele primare și liceale de la Seminarul Teologic "Sf. Andrei" Galați și credincioși. Ierarhul Dunării de Jos le-a mulțumit celor prezenți la sărbătoarea eparhială, "în care ne arătăm evlavia și dragostea pentru sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu și recunoștința pentru cei ce se ostenesc și slujesc în Biserica lui Hristos".

Potrivit părintelui Rareș Bucur, la data de 27 septembrie 2009, în Catedrala din Galați a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sf. Sinod. Sfânta Liturghie a fost oficiată de însuși Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, precum și de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și s-a făcut cunoscut tuturor înălțarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum și ridicarea Preasfințitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro