Regulamentul de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari din Brăila a fost aprobat. Proiectul de hotărâre a trecut cu unanimitate de voturi, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal de săptămâna trecută, dar nu înainte ca Simona Drăghincescu să le mulţumească colegilor că au decis întocmirea unui regulament fără prea multe sancţiuni. Consilierul PDL nu a ratat ocazia să-l atace din nou pe viceprimarul Alexandru Dănăilă, de această dată reproşându-i că a fost total dezinteresat de acest subiect. "Nu este normal ca viceprimarul Alexandru Dănăilă să nu-şi dea interesul pentru întocmirea unui bun regulament de organizare, funcţionare şi înfiinţare a asociaţiilor de proprietari. Au venit oamenii la dumneavoastră să vă ceară ajutorul şi nu aţi făcut nimic ! Este inadmisibil să respingeti cererile de la oameni, pe motiv că ei nu au beneficiat de agent termic, lucru care nu este deloc adevărat. Unii administratori de asociaţii din municipiu refuză să pună la dispoziţia oamenilor adeverinţele prin care demonstrează că locatarii nu figurează cu datorii către asociaţia de proprietari ", a fost remarca lui Drăghincescu. Reacţia lui Dănăilă nu a întârziat să apară, acesta acuzând la rândul lui că fosta independentă este cea care a tergiversat aprobarea acestui regulament, pe motiv că intenţiona să-l modifice. "Eu vă spun că doamna Drăghincescu a venit la mine cu o propunere pe care nici măcar nu o citise, nu ştia despre ce este vorba în ea concret. Eu am discutat cu asociaţiile de proprietari şi în trecut. De aceea era regulamentul pus pe site-ul Primăriei, pentru dezbatere de 6 luni (...) Eu înţeleg că este în campanie electorală, dar...", i-a răspuns viceprimarul liberal.
Lăsând la o parte divergenţele de opinii din CLM, primarul Aurel Simionescu a spus clar că atestarea persoanelor care vor să devină administratori trebuie să fie făcută cu mai multă atenţie, pentru a se evita astfel fraudarea asociaţiilor de locatari.
După cum se arată în noul regulament de funcţionare, asociaţiile de proprietari pot angaja persoane fizice sau juridice pentru funcţia de administrator doar dacă deţin un atestat emis de Primăria Municipiului Brăila. Acestea trebuie să facă dovada că nu au suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă pentru săvârşirea unei infracţiuni şi să depună o garanţie materială la nivelul stabilit de Adunarea Generală a membrilor AP-ului. În cazul în care vor îndeplini cumulativ şi funcţia de casier/contabil, administratorii trebuie să aibă şi studii de specialitate. Potrivit edilului-şef, în municipiul Brăila sunt aproximativ 900 de asociaţii de proprietari şi peste 200 de administratori.