Mergi la conţinutul principal

S-a adoptat votul prin corespondenţă

Deputaţii au adoptat ieri, cu 257 de voturi „pentru", 12 abţineri şi 30 de voturi „împotrivă", proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, act normativ ce va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, informează agerpres.ro.
Liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a anunţat imediat după vot că liberalii încetează greva parlamentară. Anterior, Comisia pentru cod electoral a adoptat un raport de admitere pentru acest act normativ şi a stabilit că votul prin corespondenţă va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu şi la cele prezidenţiale şi europarlamentare, aşa cum era prevăzut în proiectul iniţial adoptat de Senat.

Divulgarea secretului se pedepseşte

Preşedintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că acest proiect de lege va fi unul pilot. Votul prin corespondenţă se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, urmând ca, „în funcţie de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare", să se aplice acest vot şi pentru alte tipuri de alegeri, a explicat Vlase. Un alt amendament propus de PSD şi adoptat de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancţiunea legii penale, la fel şi exercitarea votului în numele altei persoane.
Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au mai făcut o serie de modificări în proiect în sensul că „Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, în baza unei cereri scrise datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a paşaportului cu menţiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate", a mai decis comisia de specialitate.

Şi pentru prezidenţiale

Într-o primă reacţie, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că respectivul proiect este un pas înainte şi şi-a exprimat speranţa că actul normativ nu va fi contestat la CCR.
„Este un lucru bun că astăzi, inclusiv cei de la PSD, care au făcut daraua la momentul alegerilor prezidenţiale, acceptă să facă această reparaţie morală celor din diaspora şi să voteze o lege care mă bucur că paternitatea ideilor este a PNL. Am văzut că dl Dragnea şi-o face cadou de ziua lui, eu o fac cadou diasporei în această zi şi m-aş bucura dacă nimeni din Parlamentul României nu va contesta la CCR un asemenea proiect de lege. Ar fi păcat să se amâne şi să pierdem timp din pricina unor orgolii mai mult sau mai puţin justificate", a spus Gorghiu, la Parlament.
Ea a precizat că până la alegerile prezidenţiale este timp ca votul prin corespondenţă să se aplice şi în acest caz.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro