* Brăila va participa ca în fiecare an la acest eveniment, alături de membrii SOR dar și de iubitorii de natură care doresc să se bucure de păsările migratoare, la Lacu Sărat II, în data de 3 octombrie începând cu ora 9.30
Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent.
Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Un eveniment important pentru iubitorii de păsări din Europa și nu numai, care a devenit o sărbătoare a migrației păsărilor, este EuroBirdwatch.
Acest eveniment are loc în fiecare an în primul weekend din luna octombrie, moment în care ornitologii și iubitorii de păsări ies în zone cunoscute pentru aglomerările de păsări de apă, în principal și efectuează o numărătoare a tuturor speciilor de păsări observate.
Evenimentul este organizat la nivel european de către BirdLife International, iar țara care adună informațiile din toată Europa se schimbă anual. În 2021 Centrul European pentru strângerea informațiilor din țările participante este Slovacia.
Povestea acestui eveniment își are începuturile undeva în anul 1922 când a fost fondată la Londra prima organizație internațională pentru protecția naturii ICBP (International Council for Bird Preservation). Mai târziu, prin anii 1990, a existat o discuție în organizație cu privire la reformarea acesteia. Un mare pas a fost făcut la 3 martie 1993, când această organizație a suferit modificări structurale dar și de denumire, iar din acel moment s-a numit BirdLife International.
Prima acțiune mondială organizată de acest ONG, la care au participat partenerii BirdLife din peste 100 de țări, a fost o acțiune comună de conștientizare „World Birdwatch” pe 9 și 10 octombrie 1993. În Europa, unii parteneri BirdLife au decis să organizeze suplimentar un sistem de raportare care să creeze o imagine de ansamblu asupra numărului de păsări observate, al evenimentelor și al persoanelor participante. Scopul principal al acestei acțiuni a fost creșterea gradului de conștientizare în rândul iubitorilor de natură și nu numai, a necesității salvării și protejării păsărilor migratoare, protejarea zonelor de reproducere ale acestora, popasurile de pe rutele de migrație și locurile de iernat.
Informațiile adunate din țările participante trebuie transmise conform unei înțelegeri către Centrul European pentru strângerea informațiilor – Slovenia, până duminică la ora 18.00. Impresionantul eveniment internațional a avut parte de publicitate la nivel european pentru amploarea lui dar și pentru prețioasele informații adunate din teritoriu de la iubitorii de păsări care participă la acest eveniment.
În Europa, partenerii BirdLife din 17 țări s-au alăturat acestui eveniment. La eveniment au participat 17.119 persoane, au fost 1.812 evenimente și au numărat 5 milioane de păsări. Deja acest eveniment a devenit o tradiție după succesul public al primei întâlniri. Parteneriatul European a început să organizeze evenimentul în fiecare an, spre bucuria organizatorilor și a persoanelor participante. Prin urmare, în 2018 s-a sărbătorit cea de-a 25-a aniversare a EuroBirdwatch, campania de conștientizare a păsărilor migratoare și a habitatelor lor. Anual, partenerii BirdLife din 17 - 41 de țări au participat la EuropeanBirdwatch. Peste 1,18 milioane de oameni s-au alăturat la aproape 40.000 de evenimente pentru a admira și a afla mai multe despre migrația impresionantă a păsărilor către sud.
În țara noastră acest eveniment este organizat de către Societatea Ornitologică Română, membră BirdLife International.
În anul 2020, chiar dacă s-a desfășurat acest eveniment cu unele restricții pricinuite de pandemia de COVID-19, a reușit să mobilizeze aproape 23.000 de iubitori de natură și păsări, din peste 30 de țări. Aceștia au vizitat mai mult de 1.700 de locații și au observat aproape 6 milioane de păsări, mare parte dintre ele migratoare.
Cele mai multe ieșiri au fost în anul 2020 în Rusia, cu 810 evenimente organizate, urmate la mare distanță de Olanda cu 212 ieșiri și Ungaria cu 194. Și la numărul de participanți Rusia își menține locul fruntaș reușind să mobilizeze 6.487 de iubitori ai păsărilor, Ungaria e pe locul 2 cu 3.016 de participanți și Elveția închide podiumul cu 2.680 de păsărari temerari.
După cum era de așteptat, cele mai multe exemplare de păsări migratoare au fost observate în nordul Europei, Finlanda, Suedia și Olanda fiind țările fruntașe la acest capitol. Speciile cu cele mai multe exemplare numărate în Europa au fost gâsca călugăriță (Branta leucopsis), graurul (Sturnus vulgaris) și cinteza (Fringilla coelebs).
Rezultatele RomBirdwatch sau numărătoarea păsărilor migratoare în România în anul 2020 au fost următoarele:
– 55 de locații unde au ieșit iubitorii de păsări
– au participat 66 persoane
– s-au numărăm 67.824 de păsări sălbatice aparținând la 179 de specii.
Cu aceste cifre, România a ocupat locul 6 la ieșiri, poziția 21 la numărul participanților și s-a clasat a 11-a la numărul de exemplare observate.
Speciile cele mai observate în România au fost:
– Graurul (Sturnus vulgaris) – 39.827 de exemplare
– Rața mare (Anas platyrhynchos) – 7.003 de exemplare
– Pescărușul râzător (Larus ridibundus) – 3.126 de exemplare
În anul 2021, Brăila va participa ca în fiecare an la acest eveniment, alături de membrii SOR dar și de iubitorii de natură care doresc să se bucure de păsările migratoare, la Lacu Sărat II, în data de 3 octombrie începând cu ora 9.30.
Cei ce doresc să participe la acest eveniment vor veni la Lacu Sărat II echipați corespunzător de teren pentru că la acea oră temperaturile vor fi reduse.
Haideți să ne bucurăm împreună de acest spectacol al migrației păsărilor!
Surse de informare: