Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău!? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău!?

* pentru a preveni incidente neplăcute, privind dispariția copiilor în condiții suspecte, polițiștii vin cu sfaturi pentru părinți * este vorba despre o campanie care a început pe 20 decembrie și se derulează până la data de 7 ianuarie, în cadrul căreia părinții primesc sfaturi menite să îi ajute să își protejeze copiii

 

Părinții trebuie să asigure protecția copiilor, să îi aibă permanent sub supraveghere, pentru a nu risca să ajungă în plasa unor indivizi cu intenții inadecvate. Polițiștii au dat startul unei campanii în perioada sărbătorilor de iarnă, în scopul asigurării protecției în familie.

Astfel, în perioada 20 decembrie – 7 ianuarie, Poliția Română derulează Campania națională de prevenire “Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?”, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie sau din centrele de protecție. 

Disparițiile de minori sunt un subiect care generează o emoție puternică în rândul comunității, de mare impact, atenția fiind concentrată în jurul ipostazelor victimale în care se pot regăsi minorii. Activitățile din cadrul campaniei vizează responsabilizarea părinților/tutorilor legali asupra obligației de a ocroti minorii sub toate aspectele, creșterea gradului de informare a minorilor asupra riscurilor inerente plecării de acasă sau din instituțiile de ocrotire, precum și informarea publicului larg asupra riscurilor la care se expun minorii care pleacă de acasă sau din instituții. Transmiterea informațiilor și recomandărilor preventive se realizează în cadrul unor întâlniri directe ale polițiștilor cu beneficiarii, dar și prin intermediul rețelelor de socializare populare în rândul tinerilor”, se arată în comunicatul transmis de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila.

Pentru a vă putea bucura în liniște de sărbătorile de iarnă, polițiștii transmit următoarele  recomandări: 

Pentru adulți: supravegheați-vă în permanență copiii și cunoașteți anturajul acestora, preocupările, locurile pe care le frecventează; fixați-le un traseu când merg la colindat și un interval orar în care să facă acest lucru; îmbrăcați copiii cu haine deschise la culoare atunci când se deplasează după înserat și respectați mereu regulile de circulație când sunteți împreună, pentru a fi un bun exemplu pe viitor; mențineți o bună comunicare cu minorii pentru a putea afla din timp problemele cu care se confruntă, nevoile și temerile lor.

Persoanele care văd un minor pe stradă neînsoțit, stingher, trebuie să îl întrebe dacă are nevoie de ajutor. Rețineți semnalmentele lui și, în cazul unei alerte de dispariție de minori, transmiteți autorităților informațiile deținute.

 

Nu intrați în contact cu persoane necunoscute

Copiii trebuie să țină și ei cont de anumite recomandări ale polițiștilor: atunci când doriți să plecați la colindat, mergeți în grup, evitând casele necunoscuților sau traseele prea lungi care nu sunt intens circulate sau bine iluminate; refuzați alcoolul; nu vă jucați cu materiale pirotehnice (petarde).

Reacționați calm în cazul în care sunteți provocați de alți colindători și, în niciun caz, nu răspundeți cu violență la agresivitatea acestora. Dacă vă simțiți în pericol, cereți ajutorul adulților și sunați la 112.

Copiii trebuie să aibă grijă la autovehicule, să respecte regulile de circulație și să se deplaseze doar pe trotuare. Ei nu trebuie să discute cu străinii și să nu consume dulciuri sau sucuri oferite de aceștia. “Nu vă urcați în mașinile necunoscuților și nu îi însoțiți pe stradă, indiferent de motivul invocat de ei. Nu plecați de acasă fără acordul părinților/adulților din familia voastră. Anunțați-i unde, cu cine și până când stați”, atenționează polițiștii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro