Mergi la conţinutul principal
Incredibil! 590 de deţinuţi în libertate

Sărbători cu infractori

numărul deţinuţilor eliberaţi din Penitenciarul Brăila, în baza legii recursului compensatoriu, a atins cote maxime în acest an, peste 400 de persoane private de libertate scăpând ca prin minune • se mai adaugă alţi 190 de deţinuţi care au fost eliberaţi în perioada octombrie – decembrie 2017, după punerea în aplicare a Legii 169/2017 • la acest moment, în Penitenciarul Brăila se află în executarea pedepselor private de libertate 441 de persoane • este adevărat că totul s-a făcut în baza legii, însă ajungem să ne întrebăm cât de liniştiţi mai pot sta brăilenii, aşa în prag de sărbători, în condiţiile în care aproape 600 de infractori sunt printre ei • oricum, Penitenciarul Brăila figurează în lista celor mai aglomerate închisori, fiind vorba despre 154,54% grad de supraaglomerare • în aceste condiţii, deţinuţii pleacă repede acasă, întrucât nu au loc în puşcărie, iar legea le oferă anumite drepturi • de la Penitenciarul Brăila ni s-a comunicat că se are în vedere demararea procedurilor legale în vederea creşterii capacităţii de cazare prin supraetajarea pavilionului destinat cazării deţinuţilor

 

Aproape 600 de deţinuţi care îşi executau pedepsele în Penitenciarul Brăila au fost puşi în libertate, în baza Legii 169/2017 a recursului compensatoriu, care a a intrat în vigoare din octombrie 2017. Numai anul acesta, peste 400 de persoane private de libertate au ieşit pe porţile închisorii şi îşi văd liniştite de viaţă. La acestea se mai adaugă alte aproape 200 de persoane care au fost eliberate anul trecut. Evident că totul s-a făcut în baza unei legi “bine” gândite, deţinuţii fiind prea înghesuiţi în penitenciar. Aşa că este mai bine să stea pe stradă şi să dea în cap. Şi asta deoarece printre cei eliberaţi sunt mulţi infractori periculoşi, condamnaţi pentru tâlhării, furturi, dar şi pentru omor sau viol. În acest context, mulţi dintre cei care sunt puşi în libertate comit noi infracţiuni, ceea ce dă peste cap liniştea multor brăileni. Practic, cu atâţia infractori printre noi, nu prea mai putem sta liniştiţi, nici în casă, nici pe stradă. Un caz recent a fost cel al tâlhăriei de la farmacia “Remedia” din Hipodrom, înregistrat acum două zile, un individ intrând înarmat cu un cuţit şi ameninţându-le pe farmaciste pentru a-i da banii. Patroana farmaciei a spus că asta se întâmplă atunci când infractorii sunt eliberaţi din închisoare pe diferite legi care îi favorizează.

Problema este că Penitenciarul Brăila figurează în lista celor mai aglomerate închisori, astfel că deţinuţii care ajung aici au mari şanse să plece repede acasă. Se caută soluţii, conducerea unităţii de detenţie luând în calcul varianta creşterii capacităţii de cazare prin supraetajarea pavilionului destinat cazării deţinuţilor.

 

Violatori şi criminali, liberi ca pasărea cerului

Situaţia exactă de la nivelul Penitenciarului Brăila, unde la acest moment sunt încarceraţi 441 de deţinuţi, ne-a fost comunicată în urma unei solicitări transmise de redactori. Răspunsul oficial a venit şi provoacă îngrijorare, însă, din câte se pare, nimeni nu poate face nimic. Astfel, la nivelul Penitenciarului Brăila au fost eliberaţi în acest an un număr de 403 deţinuţi, urmare aplicării prevederilor Legii 169/2017. Infracţiunile pentru care au fost condamnaţi deţinuţii puşi in libertate sunt : tâlhărie, înşelăciune, furt, conducere fără permis, distrugere, trafic de substanţe interzise, omor, viol, evaziune etc. “Numărul deţinuţilor care vor împlini această vocaţie în viitor nu poate fi estimat, întrucât în situaţia juridică a fiecărei persoane private de libertate pot interveni modificări ale pedepsei aplicate de către instanţa de judecată. Reiterăm faptul că toate persoanele condamnate au intrat în aria de reglementare a Legii nr. 169/2017, conform «Art. 55 - Compensarea în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare (1) La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată”, ni s-a comunicat în răspunsul transmis de Penitenciarul Brăila.

Am cerut şi numărul deţinuţilor eliberaţi în baza recursului compensatoriu, în perioada octombrie – decembrie 2017, după punerea în aplicare a Legii 169/2017. Ni s-a transmis că, în perioada octombrie – decembrie 2017, după punerea în aplicare a legii, numărul deţinuţilor eliberaţi a fost de 190.

În lista celor eliberaţi sunt deţinuţi care au comis fapte extrem de grave şi de la Penitenciarul Brăila ni s-a comunicat şi un număr al infractorilor periculoşi, asta nu înainte de a se face din nou precizarea că toate persoanele condamnate au beneficiat de aplicarea Legii 169/2017. “În perioada 19.10.2017 – 27.11.2018 au fost liberate 131 persoane condamnate pentru comiterea infracţiunilor de omor şi tentativă de omor şi 28 pentru comiterea infracţiunii de viol “, se arată în răspuns. În aceste condiţii, dacă Guvernul PSD-ALDE va da ordonanţă de amnistie şi graţiere până pe data de 15 ianuarie, cum a dictat Liviu Dragnea, de care vor beneficia infractori condamnaţi până la 10 ani închisoare, siguranţa cetăţenilor va fi pusă la grea încercare.

 

Penitenciarul Brăila are 154,54% grad de supraaglomerare

Peste 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi, la nivel naţional, în acest an, în baza recursului compensatoriu. În penitenciarele din România există un deficit de peste 3.100 de locuri de cazare. Potrivit unei situaţii prezentate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) gradul de aglomerare de la Penitenciarul Brăila este foarte mare. Cel mai aglomerat penitenciar este cel de la Vaslui, pe locul doi fiind Brăila. “În perioada 1.01.2018-31.10.2018, în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost depuse un număr de 8.822 de persoane. În aceeaşi perioadă, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate 11.033 de persoane, 9.039 dintre acestea beneficiind de prevederile Legii 169/2017: 1.374 ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, 7.665 prin admiterea de către instanţele de judecată competente a liberării condiţionate”, a precizat ANP pentru Agerpres.

În răspunsul ANP se mai arăta că, la data de 13 noiembrie 2018, în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se aflau încarcerate 21.283 de persoane private de libertate la o capacitate de cazare calculată la 4 mp de 18.124 de locuri, rezultând un deficit de 3.159 de locuri de cazare.

Cele mai aglomerate unităţi de detenţie din România sunt Penitenciarul Vaslui (166,97%), Penitenciarul Brăila (154,54%), Penitenciarul Târgu Jiu (151,83%), Penitenciarul Bucureşti-Jilava (150,95%), Penitenciarul Miercurea Ciuc (150,48%). Întrucât Peniteciarul Brăila ocupă locul al doilea, la nivel naţional, ca grad de aglomerare, am întrebat conducerea unităţii cum rezolvă această problemă. Ne gândim că dacă ar fi loc suficient, deţinuţii nu vor mai fi puşi în libertate atât de repede, ci vor sta în spatele gratiilor pentru a executa întreaga pedeapsă la care au fost condamnaţi. Dar şansele ca situaţia la nivelul Penitenciarului Brăila să se rezolve foarte repede sunt destul de mici.

Întrebată cum rezolvă Penitenciarul Brăila problema supraaglomerării din acesată unitate de detenţie, conducerea unităţii, respectiv comisar de penitenciare Cristian Bursuc, ne-a comunicat că “în acest sens se are în vedere demararea  procedurilor legale în vederea creşterii capacităţii de cazare prin realizarea unor lucrări de investiţii care au ca obiectiv  crearea de noi camere de cazare prin supraetajarea pavilionului destinat cazării persoanelor private de libertate”.

Nu ni s-au transmis însă alte informaţii legate de perioada când se vor demara aceste proceduri şi când ar putea fi realizabile.

 

În prag de sărbători, atenţie la infractori

Aglomeraţia din magazine, faptul că mulţi cumpărători uită să mai aibă grijă de lucrurile personale, gen poşete, portofele, telefoane, este pe gustul hoţilor şi tâlharilor. Mulţi indivizi stau la pândă, astfel că poliţiştii vin cu recomandări pentru  oameni tocmai pentru a-i ajuta să îi ţină la distanţă pe infractori. “Perioada sărbătorilor de iarnă, cu aglomeraţia şi agitaţia cauzate de goana după cadouri şi bunătăţi pentru mesele de Crăciun şi Revelion constituie, pentru hoţi şi tâlhari, perioada ideală pentru rotunjirea, fără efort, a veniturilor. Genţile sau portofelele celor aflaţi la cumpărături, bijuteriile, telefoanele, bunurile lăsate la vedere în autoturisme reprezintă ţintele preferate ale infractorilor. Grăbiţi, preocupaţi de listele de cumpărături, cu mâinile ocupate de sacoşe, oamenii acordă mai puţină atenţie bunurilor personale şi uşurează, astfel, munca hoţilor”, susţin poliţiştii.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila îi sfătuieşte pe brăileni să fie vigilenţi şi le recomandă ca, pentru siguranţa bunurilor personale, să ţină cont de unele sfaturi, care îi pot feri de neplăceri. Când merg la cumpărături, oamenii trebuie să încerce să evite aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, magazine; să poarte poşeta/borseta în faţă şi să nu o aşeze niciodată în coşul de cumpărături; să se ferească de priviri indiscrete când scot banii pentru a plăti cumpărăturile. Dacă stau la rând, pentru a cumpăra ceva, brăilenii sunt atenţionaţi să nu se înghesuie şi să nu permită să fie înghesuiţi. “Acordaţi o mai mare atenţie poşetei decât plaselor de cumpărături; siguranţa poşetei să fie o grijă permanentă pentru dumneavoastră; când faceţi diferite plăţi sau cumpărături, nu scoateţi toţi banii din portofel, ci numai suma necesară; nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea; nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale hainelor; urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mână; un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când acţionează, ca să-şi ascundă mâna de privirile celor din jur”, atenţionează poliţiştii.

Telefoanele mobile, tabletele, mp3/mp4 playerele sunt tentante pentru hoţi, aşa că oamenii sunt sfătuiţi să evite să le utilizeze pe stradă sau să le ţină în locuri vizibile şi uşor accesibile (buzunarele de la spate ale pantalonilor, buzunarele exterioare ale rucsacurilor/ghiozdanelor). Şi când se extrag bani de la un bancomat trebuie avută mare grijă, întrucât există riscul ca o persoană să fie  urmărită şi să îi fie sustrasă suma de bani.

Şi în staţiile de autobuz, oamenii trebuie să dea dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor din apropiere. În mijloacele de transport în comun, călătorii care se aşează pe scaune trebuie să ţină poşeta/geanta în braţe, în niciun caz spre exterior ori spre vecinul de scaun.

În cazul locuinţelor, uşile şi geamurile trebuie verificate temeinic. Nu trebuie lăsat vreun geam întredeschis, nici chiar dacă este vorba despre o plecare scurtă. În cazul unei vacanţe prelungite, locuinţa trebuie lăsată în grija cuiva, pentru mai multă siguranţă. “Dacă plecaţi de acasă, mai ales pentru o perioadă mai lungă de timp, rugaţi un vecin să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă ceva suspect. La plecare, asiguraţi-vă că aţi închis bine toate ferestrele şi uşile. Nu lăsaţi ferestrele termopan pe poziţia aerisire, pentru că hoţii vă pot deschide aceste ferestre”, atrag atenţia poliţiştii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro