• ieri, în jur de 20 de producători din Brăila, Buzău şi Sibiu au venit la târgul organizat cu ocazia “Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti” • legume, fructe, miere de albine, brânzeturi sau lavandă sunt doar câteva dintre produsele care “le-au făcut cu ochiul” brăilenilor
Ieri, în Piaţa Microhală, producători din judeţul Brăila, dar şi din alte zone, s-au adunat în cadrul târgului dedicat “Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti”. Evenimentul s-a aflat la prima ediţie şi a fost organizat de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Brăila, cu sprijinul Administraţiei Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila şi Primăria Municipiului Brăila.
Fructe, legume, miere de albine, brânzeturi sau lavandă sunt doar câteva dintre produsele pe care brăilenii le-au putut cumpăra în cadrul târgului, direct de la producători. În total, la evenimentul desfăşurat pe parcursul zilei de ieri au participat în jur de 20 de producători din diferite zone ale Brăilei, plus un producător de ceapă şi de usturoi din zona Buzăului şi unul de brânzeturi din Sibiu. Preţurile au fost accesibile pentru toate buzunarele. Spre exemplu, un kilogram de castraveţi costa 4 lei, unul de dovlecei 4 lei, un kilogram de păstăi 6,5 lei, iar un borcan de miere polifloră 11 lei. Cine a dorit să încerce brânza de burduf de Sibiu, a scos din buzunar 36 de lei.
“Am vrut să marcăm această sărbătoare şi să promovăm produsele româneşti. În piaţa Microhală, într-o anumită zonă a pieţei, au fost amplasaţi numai şi numai producătorii direcţi. Am avut produse din mai multe ramuri agricole, am avut atât reprezentanţi pe producţie de legumicultură, apicultură, am avut şi pe fructe, pe cultura de lavandă, am avut şi un stand în care am prezentat culturile de orez, de zahăr, de sfeclă. Pe legume am avut producători din zona nostră, Vărsătura şi Viziru, apicultura de la cele două asociaţii, lavanda din Scorţaru, pentru orez am avut de la orezăria de la Stăncuţa unde se ştie că este cea mai mare exploataţie de orez din ţară ca şi suprafaţă comasată, pe sfeclă am avut producători din Siliştea şi Vădeni, pe pomicultură din Vărsătura. Practic, am dorit să arătăm tot ce are judeţul din punct de vedere agricol şi eu zic că şi cu rezultate bune. Acolo unde am amenajat acest spaţiu vreau să vă spun că a fost plin de brăileni. Lumea a apreciat iniţiativa noastră şi chiar s-au făcut cumpărături”, ne-a spus Traian Cişmaş, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Brăila.
Potrivit unei legi adoptate de Guvern, “Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti” se va sărbători în fiecare an pe data de 10 octombrie. Evenimentul de ieri s-a organizat şi în contextul în care, pe 16 octombrie, se celebrează Ziua mondială a alimentaţiei, sărbătoare ce are ca scop creşterea gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei.