• cea mai importantă sărbătoare a rromilor spoitori şi rudari se desfăşoară la o săptămână după Paştele ortodox sau de Înălţarea Domnului
Marţi, 22 mai, la sediul Secţiei “Etnografie” a Muzeului Brăilei “Carol I” din strada Polonă, nr. 14, s-a organizat o nouă reuniune în cadrul celor două proiecte de educaţie muzeală: “Şuţeşti maskar tradicia vi somvaxutnipen” şi “Prin Cultură, mai aproape de copiii din Lacu Dulce”.
Hârdelezi, cea mai importantă sărbătoare a rromilor spoitori şi rudari se desfăşoară la o săptămână după Paştele ortodox sau de Înălţarea Domnului. Elementul principal al ritualului este sacrificarea mielului: acesta este sacrificat pentru însănătoşirea unui membru din familie, pentru protecţia familiei de necazuri şi boli, sau se taie câte un miel pentru fiecare copil spre binele şi protecţia acestuia. Se crede că mielul trebuie să vină de bunăvoie la sacrificat, de aceea se angajează un lăutar care să-i cânte şi să-l facă să vină singur şi să îngenuncheze în locul unde urmează să fie tăiat.
Coordonatorul acestei activităţi a fost dr. Brânduşa Ilie, muzeograf, Secţia “Etnografie” a Muzeului Brăilei “Carol I”, care a avut ca parteneri Şcoala Gimnazială Şuţeşti, judeţul Brăila şi Centrul Social Multifuncţional Lacu Dulce.