Aproape 200 de tineri artişti din toate colţurile lumii, unii veniţi chiar şi din Australia, au asistat ieri, alături de sute de brăileni iubitori ai muzicii lirice, la Deschiderea festivă a Concursului Internaţional de Canto "Hariclea Darclée", la Teatrul "Maria Filotti". Primarul Aurel Simionescu a numit Brăila "capitala muzicii lirice" şi a trecut în revistă realizările concursului în cei 15 ani de existenţă, iar Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a încântat auditoriul vorbind despre viaţa eternă a culturii, vocea umană - darul cel mai sfânt al lui Dumnezeu şi despre realizările Marianei Nicolesco în cadrul concursului, după care prefectul Dumitru Popa a urat succes candidaţilor. Amfitrioana evenimentului, Mariana Nicolesco, a amintit faptul că se împlinesc 150 de ani de la naşterea Haricleei Darclée şi a vorbit despre cei 1.700 de tineri din 47 de ţări care au trecut prin şcoala Concursului şi a cursurilor Master classes, în cei 15 ani şi despre succesul lor pe scenele lumii. "Cazul Haricleei Darclée e unic în analele muzicii de operă. Timp de 30 de ani în mod indiscutabil prima soprană a lumii, căreia compozitorii din prima generaţie postverdiană, veriştii în primul rând, i-au dedicat nu mai puţin de 13 opere, printre care Tosca şi Manon Lescaut de Puccini, La Wally de Catalani sau Iris de Mascagni, nu ne-a lăsat nicio înregistrare a vocii sale în afară de câteva măsuri din două cântece populare româneşti. Universul ei rămâne legenda, invincibila, permanenta certitudine a extraordinarei personalităţi care a triumfat în toate reprezentaţiile la care a luat parte, bucurându-se de admiraţia nedisimulată a lui Verdi, Gounod, Massenet şi a compozitorilor din generaţia imediat următoare, care au cunoscut triumfuri datorită minunatelor ei creaţii în premieră mondială. În numele ei, în numele celor mai înalte aspiraţii şi al marilor tradiţii, iată-ne reuniţi aici în număr atât de impresionant, tineri artişti, maeştri, public. Vom trăi ca întotdeauna bucuria unor revelaţii care ne vor justifica eforturile, vom cultiva respectul partiturilor şi rigorile stilului. Şi vom aduce, desigur, o binemeritată bucurie publicului, care e alături de noi dintotdeauna", a declarat Mariana Nicolesco, sufletul Concursului "Darclee". De asemenea, în discursul său a mulţumit autorităţilor care au sprijinit organizarea Concursului, în special primarului Anton Lungu, dar şi primarilor Constantin Sever Cibu şi Aurel Simionescu. Apoi a prezentat şi mesajul preşedintelui Traian Băsescu, sub al cărui patronaj se derulează competiţia.
După tragerea la sorţi a ordinii intrării în concurs, realizată, spre încântarea publicului, ca un veritabil show de către Mariana Nicolesco, a avut loc Concertul inaugural al Concursului "Darclée". De această dată a strălucit şi a fost bisată de mai multe ori Carmen Topciu, fostă elevă a Liceului de Artă din Brăila şi laureată cu Premiul I a ediţiei din 2007 a Concursului "Darclée". Ea a susţinut un recital cu arii din: Gluk - "Iphigénie en Aulide", Mozart - "La Clemenza di Tito", Bellini - "I Capuleti ed i Montecchi", Massenet - "Werther", Ponchielli - "La Gioconda" şi Rossini - "L'Italiana in Algeri". La spectacol au participat, alături de mezzosoprana Carmen Topciu, soprana Luiza Fatyol şi tenorul Cristian Mogoşan, cu duetul "Totul e tăcere" din opera "Gemma din Vergy" de Gaetano Donizetti. Mariana Nicolesco a precizat că această operă este rareori interpretată şi că cei doi au fost apreciaţi recent în Salonul de Muzică al Castelului Peleş din Sinaia. Soliştii au fost acompaniaţi la pian de maestrul Ioana Maxim.
Mezzosoprana Carmen Topciu Carmen Topciu îşi construieşte o carieră în patria muzicii lirice, Italia
Carmen Topciu s-a născut la Brăila şi a urmat cursurile Liceului de Artă, după care, timp de cinci ani, a studiat muzica lirică la Cluj, cu profesorul Marius Budoiu, pe care Carmen îl consideră unul dintre oamenii providenţiali din viaţa ei, care a învăţat-o foarte multe secrete ale meseriei. În timpul studenţiei a avut câteva colaborări la Opera din Cluj, iar după finalizarea studiilor a fost angajată direct solistă la Opera din Braşov. "Foarte important pentru mine a fost angajarea la Braşov, faptul că directorul Cristian Mihăilescu a avut încredere în mine, pentru că nu oricine te angajează direct solistă. Importantă pentru cariera mea a fost şi întâlnirea cu Mariana Nicolesco, aprecierea ei mi-a dat încredere în mine, dar în special cu soprana Laura Niculescu, impresara şi profesoara mea. Ea m-a îndemnat să particip la Concursul As.Li.Co din Italia, unde am reuşit să obţin un contract pentru opt spectacole cu «Cenuşăreasa» de Rossini, care vor fi susţinute în câteva oraşe din nordul Italiei printre care Brescia, Como, Cremona", ne-a declarat Carmen Topciu. În ceea ce priveşte viitorul, Carmen crede că el va fi tot în afara graniţelor ţării, pentru că sistemul din România te împiedică să evoluezi. Pentru a evolua ea crede că e nevoie în primul rând de un impresar, iar pentru asta trebuie să-ţi depui CV-ul la Agenţii de impresariat, să dai audiţii, să încerci să evoluezi, însă este o lume dură şi oricât de bun ai fi, tot trebuie să fii recomandat de cineva. "Eu am avut noroc pentru că Laura Niculescu m-a auzit cântând la Braşov. Eram destul de nemulţumită acolo pentru că simţeam că pot mai mult, dar că nimeni nu-mi întinde o mână. Acum am reuşit, sunt pe drumul cel bun, însă, vorba doamnei Mariana Nicolesco, succesul de azi nu garantează succesul de mâine. Întotdeauna vin din spate alţii mai tineri, mai frumoşi, cu voci mai interesante şi tu trebuie să menţii ştacheta sus. Am noroc că pornesc cu un rol important şi trebuie să am grijă să nu cobor ştacheta. Nu este uşor să ajungi sus, dar e şi mai greu să te menţii", povesteşte Carmen Topciu. La concursul As.Li.Co au participat 150 de solişti din întreaga lume, iar după mai multe selecţii au rămas 14, din care s-au ales doar şase pentru a interpreta rolurile principale în şase opere ce vor fi jucate în această toamnă în Italia.