Mergi la conţinutul principal

Sărbătoare la Dunărea de Jos. 29 de ani de la întronizarea ca episcop titular a Înaltpreasfințitului Părinte Casian

• luni, 24 iulie, ÎPS Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală  • cu acest prilej, au fost rostite rugăciuni de mulțumire către Milostivul Dumnezeu pentru realizările din viața Bisericii de la Dunărea de Jos și a Înaltpreasfinției Sale • preoții și credincioșii i-au transmis Părintelui Arhiepiscop Casian cuvenitele urări și i-au oferit un aranjament floral • ÎPS Casian a împărțit daruri tinerilor din Brăila și Galați care s-au clasat pe primele locuri la „examenul maturității”

 

24 iulie este, de aproape trei decenii, zi de sărbătoare pentru Eparhia Dunării de Jos, întrucât, în anul 1994, Părintele Arhiepiscop Casian a fost întronizat ca episcop titular al acestei eparhii, de către vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, în prezența unui sobor de ierarhi, ieromonahi, preoți și diaconi și a numeroși credincioși. Sărbătoarea a fost marcată de mai multe evenimente.

„Astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă, au participat slujitori ai Sfintelor Altare și credincioși, dar și tineri din cele două județe ale eparhiei, Galați și Brăila, care au obținut rezultate excepționale la examenul național de bacalaureat din acest an. La momentele cuvenite, cucernicul diacon Ionuț Ştefan a primit darul preoției pe seama Catedralei Arhiepiscopale, iar teologul Ionuț Mangalea a fost hirotonit întru diacon”, precizează, într-un comunicat, pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.

Și, întrucât s-au împlinit 29 de ani de la momentul întronizării ca episcop titular a Înaltpreasfințitului Părinte Casian, au fost rostite rugăciuni de mulțumire către Milostivul Dumnezeu pentru realizările din viața Bisericii de la Dunărea de Jos și a Înaltpreasfinției Sale. Cu profundă recunoștință, preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Dunării de Jos i-au transmis Părintelui Arhiepiscop Casian cuvenitele urări pentru întreaga eparhie și i-au oferit un aranjament floral. La final, ierarhul i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

După Sfânta Liturghie, în semn de aleasă prețuire și binecuvântare pentru clasarea pe primele locuri la ”examenul maturității”, opt tineri din Eparhia Dunării de Jos au primit, la Reședința arhiepiscopală, din partea ierarhului Dunării de Jos, daruri constând în cărți și reviste apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, precum și o sumă de bani.

 

O viață în slujba Altarului

 

Părintele Arhiepiscop Casian s-a născut în 18 martie 1955, în comuna Lopătari, jud. Buzău, din părinții Vasile și Rada Crăciun, la botez primind numele Costică. A urmat școala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic Chesarie Episcopul din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din București (1976-1980), cu licență în Teologie (1980), studii de specializare la Universitatea II din Strasbourg - Franța (1981-1984), unde a obținut doctoratul în Teologie, cu teza: „Icoana și frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene - încercare de prezentare a raporturilor dintre ele”, echivalat la Institutul Teologic Universitar din București, în anul 1986.

Între timp, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu cu numele Casian și hirotonit ierodiacon (1980). Mai târziu, a fost hirotonit ieromonah și hirotesit protosinghel (1985), apoi arhimandrit (1987).

Potrivit pr. Rareș Bucur, tot în această perioadă, ÎPS Casian a fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău (1980-1981 și 1984-1985), duhovnic și asistent la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1985-1988). A fost promovat inspector patriarhal la București (1988-1990), perioadă în care a coordonat învățământul teologic din Patriarhia Română. Pentru scurtă vreme, a fost slujitor la Mănăstirea Antim din București.

La solicitarea Arhiepiscopului Antim Nica a fost ales arhiereu-vicar, cu titlul Gălățeanul, la Episcopia Dunării de Jos (12 februarie 1990), câteva zile mai târziu fiind hirotonit și instalat la Galați (18 februarie 1990).

În urma trecerii la cele veșnice a Arhiepiscopului Antim, a fost ales Episcop al Dunării de Jos (12 iulie 1994) și instalat la Galați în 24 iulie 1994. Între înfăptuirile sale: redeschiderea Seminarului Teologic „Sfântul Andrei” din Galați, înființarea Facultății de Teologie-Litere din cadrul Universității Dunărea de Jos, înființarea unei școli postliceale de învățători, redeschiderea unui însemnat număr de mănăstiri, restaurarea Catedralei Eparhiale și a unor biserici de mir, zidirea de noi biserici.

A organizat foarte bine asistența socială (situându-se, în acest domeniu, între eparhiile cu cele mai bune rezultate) și a reprezentat Biserica Ortodoxă Română în diferite întâlniri peste hotare. A pus bazele revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă”. A publicat temeinice lucrări de teologie, iconografie și istorie, între care: Poarta cerului (1999), Cetatea Sfântului Andrei (1999), Duh din cuvânt (1999), Ancora veșniciei (2000), Mreaja cuvântului (2004), Candela credinței (2005), Întru lumina Ta (2007), Un patriarh ecumenic la Galați, Sfântul Atanasie Patelarie (2009), Arhiepiscopul Epifanie - lumina slujirii jertfelnice (2013), Palatul Episcopal - Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos (2014), La lumina opaițului (2016 și 2020), De la Betleem la Emaus. Scrisori pastorale la Nașterea și Învierea Domnului, (2020), Dar din dor de Sfintele Paști. De la Altarul lui Hristos pe „altarul“ fratelui, (2020), Rugăciune. Comuniune. Filantropie (2020), Gânduri din vistieria inimii (2021), Plugărie din țarina inimii (2021, 2022 și 2023), Episcopul Nifon Niculescu la Dunărea de Jos (2021), Întru odihna Ta, Doamne (2022) și Mens sana in corpore sano (2022).

Printre realizările părintelui Casian a fost și Anuarul eparhiei: Biserică. Misiune. Slujire (22 volume). De asemenea, a publicat numeroase studii, articole, reportaje, pastorale în periodice bisericești din țară și străinătate; este membru în diferite asociații și societăți bisericești și culturale atât la noi, cât și în străinătate.

La data de 27 septembrie 2009, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin Hotărârea cu nr. 3621/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Eparhia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Înaltpreasfințitul Părinte Casian la demnitatea de Arhiepiscop.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro