Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila derulează, timp de trei ani, în calitate de partener, alături de instituţii din Franţa, Italia şi Turcia, proiectul Erasmus plus (nr. de referinţă 2017-1-FR01-KA201-037402) cu titlul ,,Prévenir l’illettrisme par l’innovation pédagogique et la coopération avec les familles’’ ( Prevenirea analfabetismului prin inovare pedagogică şi prin colaborarea cu familiile), un parteneriat strategic pentru susţinerea inovării şi schimb de bune practici.
În perioada 26 noiembrie – 1 decembrie 2017, s-a desfăşurat la Beauvais, în Franţa, prima reuniune transnaţională a acestui proiect, organizată de către Departamentul de Formare Continuă şi Inserţie profesionala (GIP FORINVAL) din cadrul Academiei din Amiens - Franţa, coordonatorul proiectului.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila a fost reprezentat de o echipă formată din inspectorul şcolar general, prof. dr.Cătălin Canciu – managerul proiectului, inspectorul şcolar pentru proiecte educaţionale, prof. Daniela Petre, inspectorul şcolar pentru limbi moderne, prof. Monica Mortu şi inspectorul şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic, prof. Daniela Condei.
Reuniunea transnaţionala a propus participanţilor diverse ateliere de lucru constructive, fiecare ţară parteneră şi-a prezentat oraşul şi sistemul de învăţământ, s-au stabilit sarcinile care revin fiecărui participant la proiect precum şi contribuţiile fiecărei ţări în cadrul acestui parteneriat strategic.
Scopul acestui proiect Erasmus plus este de a sprijini şcolile în lupta împotriva abandonului şcolar şi a analfabetismului, o problema cu care se confruntă fiecare dintre parteneri.
Produsele intelectuale inovatoare care vor fi realizate în acest proiect vor completa metodele şi mijoacele existente. Acestea vor fi testate la nivelul unităţilor şcolare în fiecare dintre ţările membre şi vor face obiectul organizării unor evenimente de diseminare la nivel local, naţional şi european.
Proiectul îşi propune, de asemenea, să genereze un impact cât mai mare, atât la nivelul grupurilor ţintă identificate cât şi la nivelul tuturor beneficiarilor: unităţi de învăţământ, comunitatea locală, naţională şi chiar internaţională.
Reuniunea transnaţională a oferit participanţilor posibilitatea de putea prezenta obiectivele proiectului în cadrul unei recepţii organizată de primaria din oraşul Beauvais, de a cunoaşte unele asociaţii franceze care luptă împotiva analfabetismului şi a părăsirii timpurii a şcolii, precum şi posibilitatea de a asista la activităţi didactice susţinute de profesori din unele instituţii şcolare din oraşul francez.
În amfiteatrul mare al Universităţii Sorbona din Paris, s-a organizat seminarul ,,Controversele lui Descartes’’ pe tema prevenirii şi combaterii analfabetismului, iar membrii echipei ISJ Brăila, invitaţi la acest eveniment, au avut ocazia de a-l cunoaşte pe Ministrul Educaţiei Naţionale din Franta, domnul Jean - Michel Blanquet, şi de a discuta pe tema proiectului Erasmus plus aflat în derulare.
Această mobilitate transnaţională a oferit participanţilor posibilitatea de a se cunoaşte, de a putea identifica puncte în comun, de a discuta despre activităţile stabilite în formularul de candidatură şi care urmează a fi derulate pe parcursul celor 3 ani de implementare a proiectului.
Nu a lipsit schimbul de bune practici în domeniul educaţional între delegaţia brăileană şi partenerii din străinătate.
Întreaga reuniune transnaţională a avut drept scop largirea planului educaţional de cercetare, prin colaborarea cu partenerii din cele 4 ţări participante la proiect, în ideea unui ecou cât mai mare pe plan internaţional în zona ştiinţifică care are în prim-plan elevii.