Cea mai recentă propunere a d-lui Viorel Mortu chiar mi s-a părut amuzantă. Şi nu, nu o spun ironic. Păi, unde aţi mai auzit voi de un plan anti-manele, de educare muzicală a publicului de la sate şi comune? Vă daţi seama cam ce dileme existenţiale îl macină pe dl. Viorel Mortu, în calitate de şef al legislativului judeţean? Că de ce fiii de ţărani, ăia puţini care au mai rămas să înveţe în comunele din judeţ, ascultă Nicolae Guţă şi/sau Florin Salam? Adică, noi, ăştia de la oraş, vorba aia, şcoliţi până la Dumnezeu, chiar nu putem face ceva astfel încât să le scoatem manelele din cap, să le explicăm că există muzică şi dincolo de Guţă şi/sau Salam? Ba putem, cum să nu? Totul este să se aşeze dl. Mortu în poziţia gânditorului de la Hamangia şi să vină cu o soluţie minune, care să îi vindece de manelism pe tinerii cu reşedinţa în Movila Miresii sau aiurea.
Dl. Mortu a venit şi cu un plan detaliat pentru câştigarea războiului cu acest flagel naţional - „manelita", care a făcut deja ravagii în rândul adolescenţilor îndobitociţi de Guţă şi/sau Salam. Astfel, domnul Mortu a propus ca formaţiile vocal-instrumentale din instituţiile aflate în subordinea CJ, actorii de la Filotti sau Cărăbuş şi trupele de dans popular să meargă prin sate şi comune ca să dea reprezentaţii, să afle lumea că mai există şi altă muzică, nu numai aia „dă valoare", de la Guţă şi/sau Salam.
Aparent, o astfel de măsură este cum nu se poate mai binevenită. Adică na, cine nu şi-ar dori ca tinerii patriei să aibă o cultură muzicală decentă, să asculte muzică, nu porcării urlate în microfon? Problema este că este destul de greu să faci educaţie cu japca. Mai ales atunci când tinerii beneficiază de un mediu familial ostil sau se învârt în anturaje dubioase, unde eşti „naşpa" dacă nu asculţi manele. În plus, dacă am înţeles eu bine mesajul transmis de dl. Mortu, intrarea la concertele care vor fi susţinute în căminele culturale din comunele judeţului de către formaţiile din Brăila se va face contra cost. Dacă tot vrei să schimbi mentalităţi, să oferi alternativă muzicală la oferta infectă de manele pe care o preferă tinerii, măcar fă acest lucru pro bono, gratis, fără să mai ceri bani pe bilete la intrare. Păi ce, cântăcioşii din cadrul CJ Brăila sunt Smiley, Loredana Groza sau, mă rog, Angela Gheorghiu, ca să aibă pretenţia ca lumea să dea bani ca să îi vadă prestând la microfon?