"Nervii care comandă mişcarea, respiraţia, vorbitul mor încetul cu încetul. Viitorul pare sumbru. Nu pentru că pot ajunge într-un scaun cu rotile ci pentru că, încet, încet, pot ajunge în situaţia în care să fiu menţinut în viaţă doar de aparate". Acestea sunt gândurile pe care Eugen Bănică, un tânăr în vârstă de 27 de ani, bolnav de atrofie musculară spinală, le împărtăşeşte cu sinceritate oamenilor de suflet. Mărturisirea stă ca motto pe afişul concertului umanitar susţinut astăzi, 15 decembrie, începând cu ora 17.00, la Casa Tineretului, de câţiva artişti care, impresionaţi de povestea lui Eugen, au dorit să vină în sprijinul său: Innape, Deepcentral, Neylini, Montuga, Sophia, Ecstasy, Play & Win. Trupele şi artiştii ce vor fi prezenţi pe scenă nu au solicitat nicio compensaţie a prestaţiei lor. Încasările rezultate din vânzarea biletelor vor fi depuse în contul lui Eugen, care are nevoie de o operaţie de transplant de celule stem în China, ale cărei costuri se ridică la suma de 24.000 dolari.
Instructorul de fitness
Eugen Bănică mărturiseşte că este un om care duce o luptă cu propriile limite şi fiecare zi în care se poate mişca, mai mult sau mai puţin sigur, pe propriile picioare, înseamnă o victorie în lupta cu o boală care îl ameninţă cu paralizia. Boala de care suferă, atrofie musculară spinală, ce afectează muşchii, duce într-o primă fază la imobilizarea la pat şi apoi, după ce afectează şi muşchiul inimii, la deces. Până în urmă cu câţiva ani, a dus o viaţă normală. A practicat sport de când se ştie, chiar a făcut lupte libere de performanţă. La vârsta de 11 ani, când visa să devină un sportiv campion, un diagnostic nemilos, pus de medicii din Bucureşti, avea să-i schimbe destinul. "Sunt bolnav de la 11 ani şi de atunci am încercat să-mi continui viaţa ca o persoană normală, dar evoluţia bolii este inevitabilă. La scurtă vreme, în încercarea de a încetini evoluţia bolii, am început recuperarea fizică într-o sală de gimnastică. Sala respectivă s-a dovedit în timp a fi practic a doua mea casă: am ajuns să petrec acolo între 8 şi 10 ore pe zi, ore în care îmi muncesc muşchii continuu. Am noroc că mi-a plăcut întotdeauna sportul. Este locul care m-a făcut să-mi recapăt optimismul, setea de viaţă şi dorinţa de a continua. Acolo mi-am făcut cei mai mulţi prieteni, prieteni care, credeţi sau nu, când au nevoie de ajutor la exerciţii, nu ezită să mi-l ceară. Chiar dacă nu pot să le arăt efectiv exerciţiile celor care vin acolo, le pot fi de folos explicându-le programele de antrenament şi diferite tipuri de exerciţii. Această activitate, în afară de faptul că mă ajută pe mine din punct de vedere fizic, o fac în acelaşi timp şi psihic, pentru că îmi ţine mintea ocupată, îndreptată către altceva evitând astfel izolarea", povesteşte Eugen.
Operaţia, cadoul de ziua de naştere
În urmă cu aproape doi ani, Eugen a aflat că există o şansă pentru ca starea lui de sănătate să se îmbunătăţească substanţial: un transplant de celule stem, la o clinică din China. Ajutat de familie, de prieteni de la sală şi de alţi oameni de bine, a reuşit să strângă suma necesară pentru o primă operaţie, aşa că în luna aprilie a acestui an a ajuns în China, una dintre puţinele ţări unde se fac asemenea operaţii. "Operaţia constă în nişte injecţii, mie mi s-au făcut 6, dintre care 3 în mână şi 3 în spate. La cele din coloană, întâi se scoate din lichidul rahidian, se amestecă cu celulele stem, apoi îl introduce din nou. Cel mai dureros a fost faptul că a trebuit să stau 6 ore nemişcat, eu care nu pot să stau locului. Am venit acasă în luna mai, după o lună de stat în China, mi-am făcut ziua de naştere pe aeroporturi şi în mai multe ţări, ceva inedit", povesteşte Eugen. Tânărul a avut ocazia să cunoască în China mai mulţi pacienţi din România, veniţi cu diferite leziuni ale coloanei vertebrale sau bolnavi de aceeaşi afecţiune ca a lui, care obţinuseră o îmbunătăţire semnificativă a stării de sănătate. El însuşi a simţit numeroase diferenţe după ce a revenit acasă. "Am intrat în sală şi am început să lucrez aceleaşi exerciţii pe care le făceam înainte, dar cu o forţă mult mai mare a muşchilor. De exemplu, exerciţiile pentru braţe şi piept pe care le făceam cu 5 kg, acum le fac cu 15 kg, iar cele pentru spate, pe care le lucram cu 10 kg, am ajuns să le lucrez cu 22 kg, a crescut forţa musculară. Sunt multe alte semne că lucrurile s-au schimbat în bine", spune Eugen. Doar că după 8 luni, maxim 10, este nevoie de o a doua intervenţie chirurgicală, de un nou transplant. Iar suma este uriaşă pentru posibilităţile lui: 24.000 de dolari. "Medicii mi-au recomandat să fac un al doilea transplant, însă pentru aceasta a doua operaţie am nevoie de 24.000 de dolari, o sumă mult peste posibilităţile familiei mele. Şi pentru o răceală, ca să ne vindecăm, nu luăm numai o pastilă, trebuie mai multe ca organismul să fie ajutat. Am încredere că după aceste operaţii totul va fi mult mai bine, îndrăznesc să sper că voi reveni la normalitate, dar m-aş bucura şi dacă nu trebuie să depind de cineva. Eu, dacă nu cred în ceva, nu mă apuc, din start, oricât de greu sau de uşor ar fi", arată Eugen.
Concert umanitar
Eugen Bănică a apelat la ajutorul prietenilor, dar a cerut şi sprijinul Asociaţiei Pro Democraţia Brăila. "Nu este unul dintre obiectivele organizaţiei noastre să realizeze acest gen de activităţi, dar am considerat că putem sprijini această acţiune împreună cu producătorul concertului, Sebastian Tomulescu, de la CoolDude Production, Consiliul Judeţean Brăila, SC BGD Impex SRL, KissFM, Libertatea şi Monden Info. Poate trebuie să dăm un strop de bucurie şi un gram de ajutor atunci când putem şi când ne este solicitat, poate trebuie să învăţăm sa fim mai puţin egoişti chiar dacă problemele nu ne ocolesc pe niciunul dintre noi, poate trebuie să ne uităm cu atenţie în jurul nostru şi să conştientizăm faptul că nimic nu ne este mai de preţ în viaţă decât sănătatea", a declarat Mariana Bâtcă, preşedintele APD Brăila. De asemenea, prietenii tânărului s-au implicat pentru a putea face posibilă desfăşurarea acţiunii umanitare. "Cu ajutorul prietenilor, am reuşit să obţin acordul unor artişti cunoscuţi de a susţine la Brăila un concert, iar sumele strânse din vânzarea biletelor să mă ajute să ajung din nou la clinica din China", a spus Eugen.
Biletele pentru acest concert costă 25 lei şi se pot cumpăra de la Eugen Bănică, care poate fi găsit astăzi la intrarea principală de la Casa Tineretului.