Mergi la conţinutul principal

Să învăţăm să înjurăm frumos Poliţia Locală

Am observat că Poliţia Locală Brăila, în loc să bată la pas cartierele, să asigure ordinea publică în locurile înţesate de derbedei, stă cu ochii pe Facebook ca să vadă ce cetăţeni mai scapă câte o expresie licenţioasă la adresa instituţiei. O fi vreun departament de monitorizare la Poliţia Locală Brăila? Nu m-aş mira, pentru că, la cât de mulţi tăietori de Frunze la câini sunt la Poliţia Locală Brăila, fix un astfel de departament lipsea.

Cum eu ţin cu cetăţenii, nu cu instituţiile, mai ales alea supranumite “de forţă”, am decis să scriu despre cazul celor patru brăileni care au fost amendaţi, zilele trecute, cu sume cuprinse între 500 şi 1000 de lei pentru că au proferat injurii pe Facebook la adresa Poliţiei Locale Brăila.

Nu mă înţelegeţi greşit. Nu spun că e bine ce au făcut acei cetăţeni. Nu, ei au greşit, aşa că va trebui să plătească.

Însă, acest lucru nu mai poate continua. Nu, nu mă refer la criticarea (înjurarea) Poliţiei Locale. Mă refer la faptul că astfel de greşeli trebuie evitate de-acum înainte. Cetăţenii trebuie în continuare să fie extrem de critici cu Poliţia Locală Brăila, să aducă reproşuri publice atunci când lucrurile nu sunt în regulă, dar cred că a sosit momentul ca cetăţenii să înveţe să înjure frumos, dacă îmi este permisă această licenţă deloc poetică.

Aşadar, i-aş ruga pe brăileni să fie atenţi pe viitor, când vor dori să dea de pământ cu vajnicii agenţi ai Poliţiei Locale Brăila şi cu şefii acestei instituţii. Deci fără cuvinte triviale, fără etichetări care nu îşi au rostul, fără morţi de mamă şi alte trimiteri la origini. Nu are rost să îi zici unui poliţist local cuvinte cu care încep cu “m” şi se termină cu “uie” sau dintr-alea care în engleză se traduc prin “fuck”.

Nu, oameni buni. Vă garantez că pe poliţiştii locali (în special pe şefii lor) îi va durea mai tare dacă o să îi luaţi peste picior, dacă o să faceţi mişto de ei că uite cât sunt de competenţi, că uite cât de supli sunt, de l-ar umili şi pe Usain Bolt la “suta de metri”. Băşcălia şi caterinca dor mai tare decât o banală înjurătură de mamă. Şi, la urma-urmei, ce vină ar avea mama unui poliţist local că fiului nu i-a plăcut cartea (în afară de Cartea Junglei) şi că a devenit un inutil cărător de pulan, pe un salariu, ce-i drept, extrem de prietenos, care am înţeles că poate ajunge şi la 4500 de lei net? (Traian JIPANEZU)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro