Sânzienele au adus plante tămăduitoare în farmacia lui Ion Bobaru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sânzienele au adus plante tămăduitoare în farmacia lui Ion Bobaru

• deţinător al primei Farmacopei Române, farmacistul Ion Bobaru - specialist cu 45 de ani de experienţă - a început să recolteze plantele medicinale de vară pe care, mai apoi, le transformă în pulberi şi tincturi • toţi angajaţii de la Faltis au adunat echinaceea de la Grădina Botanică din Galaţi, ginkgo biloba din grădina proprie, precum şi levănţică, nalbă, gălbenele, tei, busuioc, saschiu, soc, trei-fraţi-pătaţi şi păducel • plantele sunt puse la uscat, iar mai apoi transformate în medicamente eco

 

Purtând cu sine istoria unui oraş întreg, aşezată la loc de cinste pe rafturile Farmaciei Faltis, Ion Bobaru, “farmacistul de viţă veche” al Brăilei, a dat startul campaniei de recoltare a plantelor medicinale de sezon.

“Se ştie că, de Sânziene, se culeg plantele medicinale de vară. Vom continua să recoltăm plante pe toată perioada verii, pentru a putea răspunde solicitărilor. Vor urma plantele care se recoltează toamna, până în luna noiembrie. Pe toată perioada pandemiei, Farmacia Faltis a continuat să funcţioneze, punând la dispoziţia pacienţilor, în permanenţă, preparatele pregătite în laboratorul farmaciei. Farmacia este dotată cu aparatură pentru sterilizarea aerului, astfel că nu ne-am făcut probleme în privinţa pericolului reprezentat de noul Coronavirus”, ne-a mărturisit farmacistul Ion Bobaru.

După ce a străbătut la pas Munţii Măcinului şi plaiurile Lepşei, ca să adune plante tămăduitoare, Ion Bobaru a purces, acum, la Grădina Botanică din Galaţi, instituţie cu care a încheiat un parteneriat, în urmă cu doi ani. Ajutat de noua generaţie de farmacişti, Bobaru a recoltat flori de echinaceea şi le-a pus la uscat în podul farmaciei, pentru ca, mai apoi, să le transforme în tincturi, pulberi şi chiar vin. “Încă de la începuturile mele ca farmacist, în urmă cu 45 de ani, am fost preocupat să am plante medicinale dintre cele mai bune. Am reuşit acest lucru prin cultivarea lor în grădina proprie (sunt şi agronom) sau culese din flora spontană. Pentru echinaceea, am încheiat un contract de parteneriat cu Muzeul de Ştiinţele Naturii din Galaţi, care cultivă pentru Farmacia Faltis o parcelă de echinaceea. Specialiştii muzeului urmăresc îndeaproape ciclul evolutiv al plantei, din primăvară şi până la recoltare”, a spus reputatul farmacist brăilean.       

Transformată în medicament eco, echinaceea este ideală pentru imunizarea organismului în cazul bolilor virotice specifice sezonului rece (gripă, guturai, răceală), în cazul bolilor cronice ale aparatului respirator, în cazul bolilor maligne, al bolii aterosclerotice, herpetice şi pentru imunizare în cazul reumatismului cronic degenerativ.

 

Activitate intensă, de primăvara până toamna

 

L-am întâlnit, ieri, de Sânziene, pe farmacist în grădina din vecinătatea Farmaciei Faltis. Ieşise la recoltat frunze de Ginkgo biloba, alături de colege. Lângă ginkgo biloba, plantele de nalbă aşteptau să le vină rândul. Concomitent, în laboratorul farmaciei, noua generaţie de farmacişti se ocupa de prepararea leacurilor după reţetele străvechi. Farmacistul n-a zăbovit prea mult în grădină, pentru că, la ora 14.00, participa la o lansare de carte online: “Plantele în medicina populară românească”, autori C-tin Drăgulescu şi Angela Mărculescu, Editura Universităţii Transilvania din Braşov - carte de referinţă, de peste 500 de pagini.

În aprilie şi mai, Ion Bobaru a recoltat cicoare şi saschiu, soc, iederă şi muşeţel. Acum, a sosit vremea frunzelor de ginkgo biloba.

Recomandată în afecţiunile cardio-vasculare şi cerebrale, ginkgo biloba previne stopul cardiac şi accidentele vasculare cerebrale, scade tensiunea arterială şi ajută la refacerea organismului după congestia cerebrală şi infarctul miocardic. E recomandată, de asemenea, în afecţiunile sistemului nervos şi ale vârstnicului şi în tratamentul astmului bronşic şi al congestiei pulmonare şi are efect de creştere a acuităţii vizuale.

Ion Bobaru a transformat clădirea de patrimoniu a Farmaciei Faltis, de pe Calea Galaţi, veche de 120 de ani, dintr-o ruină într-o bijuterie arhitectonică şi a salvat de la pieire o îndeletnicire veche, aceea de farmacist adevărat. A fost premiat de Direcţia Judeţeană de Cultură Brăila pentru că a investit bani grei în restaurarea farmaciei şi pentru că a transformat-o într-un muzeu viu în care poţi vedea, la loc de cinste, prima ediţie a Farmacopeei Române, de la 1862, scrisă de brăileanul Constantin Hepites. Masa de lucru a lui Faltis, instrumentarul şi mobilierul vechi, ba chiar şi aparatul de preparat pastile Eureka, vechi de un secol - toate pot fi admirate şi astăzi în farmacia de pe Calea Galaţi, graţie neobositului farmacist Bobaru.

De ceva vreme, Farmacia Faltis a devenit “pepinieră” de noi farmacişti. Zeci de studenţi la Farmacie şi Medicină vin să înveţe meşteşugul preparării leacurilor după reţetele străvechi şi lucruri pe care nu le înveţi pe băncile facultăţii. Aşa se naşte o nouă generaţie de farmacişti veritabili, urmaşii spiţerilor de altădată.           

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro