Exact cu trei luni in urma, cu o zi inainte de declararea independentei Kosovo, UE dadea unda verde desfasurarii in Kosovo a celei mai ambitioase misiuni civile din istoria sa, demonstrind astfel prioritatea absoluta pe care o acorda stabilizarii fostei Iugoslavii.
Obiectivul era trimitirea, pe parcursul a patru luni, a aproximativ 1.900 de politisti, juristi si vamesi in vederea consolidarii "statului de drept" in noul stat independent, cu populatie majoritar sirba.
La 15 iunie, misiunea ONU, care administreaza Kosovo din 1999, trebuie sa se incheie in mod oficial, o mare parte din autoritatea ei urmind a fi transferata Guvernului si Parlamentul kosovar, in afara de chestiunea sigurantei, incredintata in continuare NATO, iar atributiile de justitie si politie transmise misiunii europene EULEX.
Dar , in prezent, doar aproximativ 220 de europeni sint in Kosovo, si nici unul in nordul statului, zguduit de mai multe incidente de la declararea independentei.
"Este foarte posibil sa nu plecam de aici la 15 iunie, atit timp cit nu va exista un cadru politic un pic mai clar", a declarat seful acestei misiuni, fostul general francez Yves de Kermabon.
De fapt, "misiunea sta un pic pe loc in asteptarea deciziilor ONU", a recunoscut seful misiunii.
Deoarece Serbia si Rusia se opun categoric independentei Kosovo, Natiunile Unite nu au legitimizat niciodata misiunea europeana prin vreo rezolutie, nici macar printr-o simpla scrisoare, prin care sa salute angajamentul european, pe care UE a asteptat-o indelung.
"De fiecare data cind secretarul general Ban Ki-moon facea un gest de deschidere, Rusia facea toate eforturile pentru a-l impiedica", a precizat un diplomat european.
Misiunea ONU ar trebui sa isi pastreze "un rol rezidual", care "ramine de definit", a precizat Yves de Kermabon.
Eurodeputatul olandez din rindurile ecologistilor, Joost Lagendijk, a declarat ca "problema politica este si mai greu de rezolvat, este nevoie de (participarea) sirbilor si rusilor".
Europenii spera ca victoria partidului proeuropean al presedintelui Boris Tadici la ultimele alegeri legislative sirbe, care se opune precum toti sirbii fata de independenta Kosovo, dar este dornic sa adere la UE, va permite inceperea cautarii unei solutii cu Belgradul, a declarat un responsabil european.
Daca Serbia accepta sa coopereze cu UE in privinta misiunii, Rusia va fi obligata sa coboare un pic garda, a adaugat oficialul citat.
Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a facut joi in prezenta omologilor sai indian si chinez un nou apel la relansarea discutiilor dintre sirbi si kosovari in privinta indendentei Kosovo.