Potrivit agenţiei menţionate, miliţiile proruse îi împiedică pe jurnalişti să vorbească despre această situaţie cu angajaţii aeroportului. Unul din membrii acestor miliţii a declarat pentru AFP că „sunt blocate turnul de control şi pistele de aterizare" şi nu vor permite decolarea şi aterizarea altor aparate în afara celor care provin de la Moscova.
Pe de altă parte, deputaţii din Parlamentul prorus al Crimeei au adoptat marţi o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, o etapă prealabilă referendumului, care să permită alipirea acestei regiuni la Rusia. Ei au invocat precedentul Kosovo pentru a-şi justifica demersul din punct de vedere al dreptului internaţional.
"O declaraţie de independenţă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol" a fost adoptată de 78 din totalul de 81 de deputaţi prezenţi, potrivit unui comunicat al acestui Parlament, considerat ilegal de autorităţile de la Kiev.
Textul lor face referire la Carta Naţiunilor Unite şi la "o întreagă serie de documente internaţionale ce stabilesc dreptul popoarelor la autodeterminare", precum avizul emis de Curtea Internaţională de Justiţie din 22 iulie 2010, potrivit căruia "proclamarea unilaterală a independenţei de către o parte a unui stat nu încalcă nicio normă a dreptului internaţional".
Dacă referendumul din 16 mai conduce la o alipire a Crimeei şi oraşului Sevastopol la Rusia, Crimeea va fi declarată "stat independent şi suveran cu o formă republicană de guvernământ", afirmă declaraţia.