In timpul unei conferinte de presa organizate in acelasi timp la Bruxelles, directorul concernului rus Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat ca "spera" ca tranzitul gazelor rusesti sa fie reluat marti dimineata, la "08.00, ora europeana (07.00 GMT), 10.00, ora Moscovei" (09.00, ora Romaniei).
El a adaugat ca acordul asupra conditiilor de mobilizare a observatorilor internationali, insarcinati sa verifice transportul gazelor rusesti catre Europa, fara "furturi" pe teritoriul ucrainean, "a fost in sfirsit semnat de toate partile, fara declaratii, nici adaugiri, nici prevederi".
Rusia apreciase duminica seara ca un prim acord in acest caz era "nul si fara valoare", Kievul adaugind in text ca Ucraina nu avea "nici o datorie fata de Gazprom" si ca nu a sustras gazele destinate Europei.
Ucraina a acceptat apoi, luni dimineata, sa semneze din nou acest document fara adaugiri, iar UE si Rusia au facut acelasi lucru, luni dupa-amiaza, potrivit purtatorului de cuvint al presedintiei cehe.
"Daca nu exista obstacole, vom reincepe sa pompam gaz miine la 08.00", a subliniat vicepremierul rus insarcinat cu Energia, Igor Secin, prezent si el la Bruxelles.
Anterior, presedintele Comisiei Europene declarase ca Uniunea Europeana "nu poate accepta noi intirzieri sau scuze" in ceea ce priveste reluarea livrarilor de gaze rusesti spre Europa via Ucraina.
"Aceasta criza a durat deja prea mult timp, noi facem tot ce este posibil pentru a restabili livrarile spre Europa", a declarat Barroso, in cursul unei conferinte de presa cu presedintele roman, Traian Basescu.
Premierul rus, "Vladimir Putin mi-a confirmat explicit ca imediat ce observatorii vor fi la fata locului, gazul va reincepe sa circule. Sper ca aceasta promisiune va fi respectata. Nu mai putem accepta noi intirzieri sau scuze", a adaugat el.
"Presedintia ceha (a UE, n.r.) saluta aceasta promisiune a reprezentantei ruse", a afirmat la rindul sau Martin Riman, ministrul ceh al Energiei, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene. Aceasta este prima data, de la intreruperea totala a livrarilor de gaze rusesti catre Europa, miercuri, cind UE anunta o data si o ora precise de reluare a livrarilor.
Totusi, potrivit comisarului european pentru Energie, Andris Piebalgs, "va dura o anumita perioada" ca gazul rusesc "sa ajunga la consumatorii (europeni), intre 24 si 48 de ore".
Pina in prezent, Comisia Europeana apreciase ca timpul necesar va fi de "minim trei zile" intre redeschiderea robinetelor de gaze rusesti si sosirea acestuia la clientii europeni.