Potrivit oficialului rus, viitorul acord dintre Chişinău şi Bruxelles afectează relaţiile economice dintre Republica Moldova şi Rusia.
"În cazul în care ei simplifică regimul de vize cu UE, atunci pot apărea riscurile unui aflux de muncitori migranţi. Respectiv, am putea renunţa la un regim preferenţial şi să trecem la unul standard, cu înregistrare", a afirmat oficialul rus.
În prezent, pentru intrarea pe teritoriul Rusiei, cetăţenii Republicii Moldova nu au nevoie de viză de intrare. Perioada maximă de şedere este de 90 zile, însă riscul creşterii fluxurilor de migraţie poate forţa Rusia să anuleze regimul preferenţial.
Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie, într-o ceremonie care va avea loc la Bruxelles.
Rusia a avertizat în mai multe rânduri că semnarea Acordului de Asociere va avea impact considerabil asupra relaţiilor economice dintre Moscova şi Chişinău.
Oficialii de la Chişinău au asigurat însă Moscova că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă ruperea legăturilor economice cu Rusia.
Pe fondul temerilor privind o eventuală rispostă a Rusiei în urma semnării Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova, adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, este aşteptat luni şi marţi într-o vizită la Chişinău.
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a declarat la începutul săptămânii, într-un interviu pentru Europa Liberă, că oficiali şi experţi ruşi sunt aşteptaţi la Chişinău pentru discuţii privind impactul semnării Acordului de Asociere cu UE asupra relaţiilor dintre Moscova şi Chişinău, precum şi economiei din regiunea separatistă transnistreană.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este aşteptat miercuri într-o vizită la Chişinău, unde are programate întrevederi cu premierul Iurie Leancă şi preşedintele Nicolae Timofti.