Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a precizat duminică, că nu este de acord cu afirmaţii de genul celei făcute de ambasadorul Rusiei la Copenhaga referitoare la consecinţele unei eventuale participări a statului scandinav la sistemul antirachetă al NATO.
Prezent la Câmpia Turzii, unde a participat la o demonstraţie în cadrul unui exerciţiu comun al militarilor americani şi români, ministrul a subliniat, ca răspuns la cererea jurnaliştilor de a comenta declaraţiile ambasadorului rus, că sistemul antirachetă de la Deveselu este unul defensiv.
"Deja ministrul de Externe a luat o poziţie pe această declaraţie a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu asemenea declaraţie. Încă o dată, precizez şi eu că sistemul antirachetă de la Deveselu este un sistem defensiv care vizează apărarea antirachetă a ţărilor NATO", a spus Mircea Duşa.
Ameninţare inadmisibilă
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu şi-a exprimat sâmbătă seară, într-o postare pe Twitter, deplina solidaritate cu Danemarca în contextul afirmaţiilor ambasadorului rus la Copenhaga privind consecinţele unei eventuale participări a statului scandinav la sistemul antirachetă al NATO, şi a subliniat că ameninţarea de a utiliza forţa împotriva unui stat NATO este inadmisibilă, potrivit agerpres.ro.
În postarea sa pe Twitter, Aurescu menţionează că este total de acord cu ministrul de externe danez, exprimându-şi "deplina solidaritate cu Danemarca, în calitate de aliat NATO al României, în chestiunea declaraţiei ruse privind apărarea antirachetă".
"Ameninţarea de a utiliza forţa împotriva unui stat NATO este inadmisibilă. Sistemul de apărare antirachetă este numai pentru autoapărare, aşa cum este definită de Carta ONU, şi nu are nimic de a face cu Rusia", a mai precizat şeful diplomaţiei române.
Ambasadorul Rusiei în Danemarca a avertizat sâmbătă statul scandinav să nu se alăture sistemului antirachetă al SUA şi NATO, pe care Moscova îl consideră o ameninţare, relatează DPA.
"Nu cred că danezii sunt pe deplin conştienţi de consecinţele alăturării Danemarcei la sistemul antirachetă condus de americani", a apreciat Mihail Vanin într-un articol de opinie publicat de cotidianul Jyllands-Posten.
"Dacă se va întâmpla acest lucru, navele daneze vor deveni ţinte pentru rachetele nucleare ruseşti", a adăugat el.
"Danemarca ar deveni parte a ameninţării împotriva Rusiei, ar fi mai puţin paşnică şi relaţiile cu Rusia ar fi afectate", a adăugat Vanin.
Rusia minte
Ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a spus că remarcile au fost "inacceptabile", adăugând că "Rusia ştie foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv şi nu este îndreptat împotriva sa".
"Suntem în dezacord în multe puncte cu Rusia, dar este important ca situaţia să nu escaladeze", a declarat Lidegaard pentru Jyllands-Posten.
Danemarca a anunţat în august că intenţionează să echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antirachetă.