"Considerăm inadmisibile ameninţările adresate Rusiei de către secretarul de Stat american John Kerry cu privire la ultimele evenimente din Ucraina şi Crimeea", afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
Militari ruşi continuă să debarce masiv în Crimeea, încălcând acorduri internaţionale, au anunţat luni grăniceri ucraineni.
Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat, luni, exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi Suedia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti.
Manevrele navele intervin în contextul în care armata rusă a declanşat o intervenţie în Peninsula Crimeea, în sudul Ucrainei. La exerciţiile din Marea Baltică participă militari, tancuri, nave militare, inclusiv submarine, şi sisteme de artilerie.
Enclava rusă Kaliningrad este situată pe litoralul Mării Baltice, la frontiera cu Polonia şi Lituania, în apropiere de Germania, Suedia şi celelalte două ţări baltice.
Demonstraţie de forţă cu forţa
În ultimele 24 de ore, zece elicoptere de luptă şi opt avioane de transport ruseşti au aterizat în Crimeea, fără ca Ucraina să fie informată, contrar acordurilor între cele două ţări cu privire la statutul Flotei ruse la Marea Neagră, staţionate în Crimeea, care prevăd ca Kievul să fie informat cu 72 de ore înaintea unor asemenea mişcări de trupe.
De la 1 martie, patru nave de război ruse din cadrul Flotei la Marea Baltică au pătruns în portul Sevastopol, potrivit aceleiaşi surse.
Militari neidentificaţi acţionează în contul autorităţilor locale proruse şi au preluat controlul asupa unei părţi a Crimeei, asediind militari ucraineni în cazărmi.
Vladimir Putin, comparat cu Adolf Hitler
Fostul ministru ceh de Externe Karel Schwarzenberg a făcut luni o paralelă între preşedintele rus Vladimir Putin şi Adolf Hitler, după agravarea crizei din Ucraina, într-un interviu pentru cotidianul austriac Österreich.
"Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o repetare a istoriei", apreciază Schwarzenberg, evocând invaziile Germaniei naziste în Austria, Cehoslovacia şi Polonia în 1938 şi 1939, după care a adăugat: "Putin acţionează după acelaşi principiu ca Adolf Hitler".
După ce Senatul rus a aprobat sâmbătă o solicitare de intervenţie militară prezentată de către Vladimir Putin, criza din Ucraina pare unul dintre cele mai grave conflicte dintre Occident şi Moscova de la Războiul Rece încoace.
"Cum vrea să invadeze Crimeea, avea nevoie de un pretext şi a spus că compatrioţii săi sunt oprimaţi", a declarat Karel Schwarzenberg pentru tabloidul austriac, adăugând că ruşii şi Crimeea nu sunt victime ale niciunei discriminări.
"Atunci când Hitler vrea să anexeze Austria, a spus că germanii erau oprimaţi acolo", a insistat Schwarzenberg, un politician de dreapta, proeuropean şi ministru ceh de Externe în perioadele 2007-2009 şi 2010-2013.
Karel Schwarzenberg, în vârstă de 76 de ani, a apreciat că Europa este necesar să negocieze cu Putin şi "să-i spună clar că este vorba despre o încălcare a legii pe care nu o va ignora".
Demonstraţii proruse
Peste 3.000 de persoane manifestau luni la Doneţk, în faţa sediului administraţiei regionale purtând steagul Rusiei, relatează agenţia Interfax Ucraina în pagina electronică.
Aproximativ 300 de manifestanţi proruşi au luat cu asalt, luni, sediul administraţiei regionale de la Doneşk, în estul Ucrainei, fieful fostului preşedinte Viktor Ianukovici, a constatat un jurnalist AFP.
În urma unei manifestaţii la care au participat 3.000-4.000 de persoane care agitau steaguri ruse şi strigau "Rusia, Rusia!", un grup de manifestanţi a spart geamurile şi a pătruns în clădire, din care ocupă, în prezent, mai multe etaje.
De asemenea, tot în estul Ucrainei, la Harkov, zeci de persoane au fost rănite în urma unei manifestaţii proruse care s-a soldat cu violenţe, după ce protestatarii au atacat sediul administraţiei regionale, unde se aflau susţinători ai noii puteri de la Kiev.