Mergi la conţinutul principal

Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan

• expoziţia  găzduită de Muzeul Brăilei cuprinde 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic etapele deportării

 

Secţia „Istorie” a Muzeului Brăilei „Carol I” găzduieşte o nouă expoziţie cu tema Rusaliile Negre: Deportarea în Bărăgan, în sala „Regele Ferdinand şi Regina Maria”, la sediul din Piaţa Traian, nr. 3.

Creaţie a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei – Fundaţia Academia Civică, realizată de Romulus Rusan în colaborare cu Ioana Boca, Virginia Ion, Angela Bilcea şi Andreea Cârstea, expoziţia cuprinde 28 de panouri în care sunt expuse cronologic şi tematic: situaţia internaţională din anii ʼ50, elaborarea planului de „dislocare”, alcătuirea „listelor negre”, pregătirea şi executarea deportării, viaţa în Bărăgan, clădirea caselor, procurarea apei şi mâncării, şcoala, munca, nunţile, înmormântările, în sfârşit „Domiciliul obligatoriu”.

Coordonatorul expoziţiei este Cătălina Mârza, muzeograf, secţia „Istorie”.

Obiectivul aşa-numitului „plan de evacuare a zonei de frontieră cu Iugoslavia, pe o fâşie de 25 de km, a elementelor care prezintă un pericol prin prezenţa lor în zonă” a vizat în fapt distrugerea elitei ţărăneşti, indiferent că erau români, sârbi, germani sau maghiari, din actualele judeţe Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

 Deportările din Banat (1951-1956) au avut ca sursă de inspiraţie modelul sovietic al dislocărilor în stepă, iar în acest context câmpia Bărăganului, dominată de secetă şi de ierni geroase, constituia zona geografică propice pedepsirii şi „reeducării” elitelor provenite din mediul rural, măsurile de dislocare fiind pregătite de Securitate încă din anul 1950.

Textele explicative sunt completate de fragmente de amintiri, sute de fotografii, hărţi şi obiecte, toate provenind din banca de date a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului. 

Fotografia de pe afiş este realizată la Zagna, în data de 15 iulie 1954 şi aparţine familiei Puiul Domnica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu