Mergi la conţinutul principal
Consilierii, cimitirele şi guma de mestecat

Rumegătorii din CLM

• moment jenant la cea mai recentă şedinţă ordinară a CLM Brăila, cu declaraţii politicianiste, ironii, discuţii despre “molfăitul” gumei de mestecat, baloane şi chiar lipitul acesteia pe sub mese • este vorba despre un conflict între primarul Marian Dragomir şi consilierul municipal PNL Sorin Ioniţă • liberalul a criticat că se aruncă milioane de lei pentru montarea de panouri pe zidurile cimitirelor în loc să se dea bani la şcoli, iar edilul-şef l-a sancţionat pentru declaraţiile politicianiste, atrăgându-i atenţia să nu mai mestece gumă în timp ce ia cuvântul în plen • edilul-şef a explicat că municipalitatea nu poate rămâne blocată la un singur proiect şi i-a acuzat pe liberali că nu votează niciodată bugetul

 

Moment jenant la Consiliul Local Municipal Brăila. Cum problemele urbei probabil că şi-au găsit TOATE rezolvare, aleşii locali s-au gândit să dezbată, mai nou, reguli de conduită în societate, la pachet cu declaraţii politicianiste despre cum se cheltuie banii municipalităţii. Mai exact, cea mai recentă şedinţă ordinară a CLM Brăila a fost acaparată de o ceartă între primarul Marian Dragomir şi consilierul municipal PNL Sorin Ioniţă, scandal care a plecat de la critici mai mult sau mai puţin întemeiate privind alocarea de bani pentru modernizarea gardurilor cimitirelor (acolo unde s-au montat panouri despre istoria oraşului) şi s-a terminat cu jigniri pe tema mestecatului de gume în plen, cu gura deschisă. Totul, bineînţeles, pe banii contribuabililor.

Concret, consilierii municipali au dezbătut un proiect care aduce modificări la o hotărâre din luna aprilie, referitoare la utilizarea a 56.000.000 lei, sumă provenită din excedentul anual al bugetului local pentru finanţarea secţiunii de dezvoltare, în cadrul căreia se vorbeşte despre banii alocaţi principalelor investiţii la nivelul municipiului. Aşa cum am mai anunţat şi cu alte ocazii,  sumele se duc către achiziţia de autobuze la “Braicar”, cofinanţarea realizării bazinului de înot olimpic, reparaţii de străzi, şcoli şi clădiri, dar şi la modernizarea gardurilor cimitirelor din oraş, în special la cele unde se montează panouri cu imagini despre istoria Brăilei.

La acest punct se specifică faptul că pentru modernizarea gardului cimitirului Municipal s-au alocat 200.000 lei, pentru gardul cimitirului Sf. Constantin - 330.000 lei, pentru cel din Radu Negru - 212.000 lei, iar pentru gardul cimitirului Sf. Mina - 200.000 lei. Ei bine, aceste sume, plus alte mici investiţii la nivelul cimitirelor au fost imputate de consilierul municipal PNL Sorin Ioniţă, care a insistat că banii ar putea fi folosiţi spre exemplu la asfaltarea străzilor sau la şcoli. Trebuie totuşi punctat că vorbim despre categorii bugetare separate, însă intervenţia liberalului nu a rămas “netaxată” de către edilul-şef.

 

Cum s-a ajuns la scandal în CLM pentru lipsa bunului-simţ

 

Consilierul PNL Brăila Sorin Ioniţă a cerut în primă instanţă lămuriri despre eventuale penalizări pentru întârzierile lucrărilor la Bazinul Olimpic, unde municipalitatea cotizează cu suma de 9.200.000 lei, dar a profitat de moment pentru a critica şi faptul că a observat că se alocă 1.022.000 lei pentru modernizarea cimitirelor din Brăila. Acesta a afirmat că se montează mesh-uri care vor dispărea în câţiva ani, în loc să se aloce mai mulţi bani către reparaţii de străzi şi un aport mai mare la sistemul de învăţământ, precizând că liberalii “nu vor vota asemenea inepţii”.

În replică, primarul Marian Dragomir l-a acuzat pe Ioniţă că nu ştie ce votează, deoarece reabilitarea bazinului olimpic ţine de Compania Naţională de Investiţii, astfel că întârzierile nu sunt din vina Primăriei. Edilul-şef a dat vina pe fostul guvern, precizând că în timpul guvernării PSD lucrurile au început să se mişte din nou. Cât despe banii pentru modernizarea gardurilor cimitirelor vs. bani către şcoli, edilul-şef l-a informat pe liberal că municipalitatea alocă bani pe mai multe categorii de investiţii şi că nu poate rămâne blocată la un singur proiect. Totodată, acesta le-a imputat PNL-iştilor că nu au votat niciodată bugetul Municipiului, deşi tocmai prin intermediul acestuia se realizează investiţii, printre altele şi în învăţământ. Mai mult, pentru a se “răcori” după acuzele aduse de consilierul liberal, primarul Marian Dragomir a ţinut să îi atragă atenţia lui Ioniţă, în şedinţa publică, să nu mai mestece gumă în timp ce ia cuvântul în plen.

“O să am şi o rugăminte: sunteţi foarte haios când clevetiţi (SIC!) guma de mestecat, dar v-aş ruga frumos să o băgaţi în buzunar!”, a declarat Dragomir.

Ioniţă a ignorat iniţial remarca primarului şi a cerut lămuriri despre firma care realizează modernizarea gardurilor de la cimitir, fiind informat că este vorba despre “Zarr”. Ulterior, proiectul de hotărâre a fost supus votului şi aprobat cu 18 voturi “pentru” şi  6 abţineri din partea consilierilor PNL, însă edilul-şef a insistat ca liberalul Sorin Ioniţă să îşi scoată guma de mestecat din gură.

“Nu ne mai certaţi aşa că ne ruşinăm, domnule primar! Ştiu că dumneavoastră sunteţi dascălul întregului oraş, dar totuşi, haideţi să păstrăm nişte limite”, a replicat deranjat, PNL-istul Petrică Popa.

La rândul său, Ioniţă a intervenit pentru a-l “taxa” pe Dragomir, atrăgându-i atenţia că “a cleveti” are altă semnificaţie decât “a mesteca”. Ca o paranteză, în timpul acestui dialog uşor jenant, consilierul PSD Eduard Herera Petrescu savura liniştit, la rândul său, o gumă de mestecat, zâmbind ironic spre colegul consilier certat în mod public, ignorând nonşalant faptul că se afla fix în aceeaşi situaţie.

Revenind, contrele au continuat şi la finalul şedinţei ordinare, la rubrica “alte probleme”, după ce PNL-istul Adrian Tabarac i-a semnalat primarului câteva observaţii legate de gropile de pe Ana Aslan şi de linia de tramvai distrusă de la intersecţia Bulevardului Independenţei cu strada Şcolilor.

“Primăria Municipiului Brăila a dat comandă pentru covor asfaltic pe strada respectivă. După ce termină Pietăţii se mută şi acolo. Acum ştiţi cum e, o să am şi eu o întrebare pentru domnul consilier Ioniţă: Am constatat că toată şedinţa aceasta aţi molfăit ostentativ guma de mestecat, mai ales după ce v-am atras atenţia. Mă bucur că nu aţi lipit-o pe sub birou, cum se mai întâmplă de obicei. Probabil că a fost un gest reflex de rumegător din zona regnului animal. Nu este nevoie să îmi răspundeţi, mestecaţi în continuare”, a revenit Dragomir, deranjat de faptul că PNL-istul nu s-a conformat cerinţei sale.

 

Ioniţă: «Nu scrie niciunde, în niciun regulament, nici în Legea 215, că un consilier nu trebuie să mestece gumă»

 

Dragomir a dorit să mai sublinieze că deşi liberalii susţin că ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru finanţarea învăţământului în Municipiu, pe ordinea de zi a şedinţei au fost cinci puncte privind realizarea/reabilitarea/modernizarea unor unităţi de învăţământ.

“Sala de sport de la Şcoala «Mihu Dragomir», Grădiniţa nr. 18, alocarea de fonduri suplimentare pentru finalizarea unei grădiniţe în acest mandat lângă Ana Aslan, realizarea unei creşe cu fonduri europene în cartierul Buzăului, reabilitarea corpurilor C1, C2, C3 la Colegiul Tehnic «Neniţescu», tot proiect cu finanţare europeană. Domnule consilier, când o să renunţaţi la textele demagogice privind alocarea de mai multe fonduri pentru învăţământ şi o să treceţi la fapte, votând şi bugetul Primăriei Municipiului Brăila şi implicit banii din care se vor reabilita, construi sau moderniza aceste unităţi de învăţământ? Să ştiţi că este simplu doar să vii, să dai din gură molfăind gumă în şedinţele de Consiliu Local, şi mult mai complicat să ridici mâna să votezi alocarea resurselor financiare pentru realizarea proiectelor în învăţământ”, a continuat atacurile Dragomir.

Ioniţă l-a rugat pe primar să spună care este procentul din taxe şi impozite pe care Primăria Brăila îl alocă pentru Învăţământ, însă Dragomir  a precizat că nu poate răspunde pe loc, ci îi va trimite în scris un răspuns documentat.

“Am băgat de seamă că aţi găsit termenul corect pentru molfăială, nu mai faceţi încurcături. Ca recomandare: ar trebui să luaţi dicţionarul, să îl băgaţi sub pernă, să dormiţi cu capul pe el, pentru că într-adevăr vă îmbogăţeşte. Nu sunt singurul care molfăie gumă în şedinţele de CLM. Nu scrie niciunde  în niciun regulament, nici în Legea 215 că un consilier nu trebuie să mestece gumă”, a intervenit, revoltat, Ioniţă, afirmând că există o gumă lipită sub masă, deşi nu este “opera” sa.

Chiar şi după ce şedinţa s-a încheiat, “războiul” pe tema gumelor de mestecat s-a mutat în mediul virtual, unde atât primarul Marian Dragomir, cât şi consilierul liberal Sorin Ioniţă au venit cu acuze unul asupra altuia.

 

Panouri cu imagini din istoria Brăilei, montate şi la Cimitirul “Sf. Constantin”

 

După Cimitirul Radu Negru, a venit rândul Cimitirului “Sf. Constantin”, din cartierul Hipodrom să-şi schimbe înfăţişarea exterioară, prin montarea unor panouri pe gardul dinspre strada Pietăţii.

Astfel, a fost “placat”, pe zeci de metri, cu panouri de mari dimensiuni, fixate pe profile metalice de câte 2x3 metri fiecare, ce prezintă succint, într-un mod inedit, evenimente importante din istoria oraşului, începând cu imaginea Cetăţii Brăilei, ridicată de turci în timpul vremelnicei lor stăpâniri (1540-1829) şi dărâmată de oştile ruseşti şi terminând cu militari brăileni (contemporani) aflaţi în misiuni de cercetare.

Printre altele, sunt prezentate imagini cu regimentele brăilene în timpul luptelor din Războiul de Independenţă (1877-1878), Primului Război Mondial (1916-1919) şi al Doilea Război Mondial (1941-1945). Imagini dramatice cu infanteriştii şi călăraşii brăileni la Mărăşeşti şi Oituz, cu marinari pe Dunăre în al Doilea Război şi cu genişti în teatrul de operaţii din Irak - sunt doar câteva din epopeele prezentate încă de la intrarea în Cimitirul “Sf. Constantin” şi de jur împrejurul acestuia, pe o distanţă considerabilă. Vechea Gară Fluvială e prezentă, de asemenea, într-o imagine de mari dimensiuni pe gardul cimitirului.

Pentru amplasarea panourilor, angajaţii primăriei au toaletat copacii din imediata vecinătate şi au îndepărtat vegetaţia din interiorul cimitirului. Totodată, a fost refăcut complet trotuarul care înconjoară cimitirul, precum şi bordura aferentă.

Reamintim că, în luna iunie, primarul Brăilei, Marian Dragomir, anunţa, în cadrul unei conferinţe de presă, “cosmetizarea” gardurilor Cimitirului Radu Negru şi Cimitirului “Sf. Constantin”, prin montarea unor panouri cu imagini, care să fie un fel de “expoziţie în aer liber” după modelul celei din municipiul Buzău. Ambele cimitire beneficiază de pază permanentă asigurată de Poliţia Locală, pentru a fi preîntâmpinate eventualele acte de vandalism comise de indivizi certaţi cu legea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro