Mergi la conţinutul principal

Ruina Consulatului Italiei din Brăila afectată de furtună

• este vorba despre imobilul de pe strada Campiniu, colţ cu Bulevardul Al. I.Cuza, care a rămas fără o bucată din acoperiş, după ce, marţi după-amiază, a fost smulsă de vânt şi aruncată în stradă •deşi au fost notificaţi în repetate rânduri de autorităţile brăilene să ia măsuri, reprezentanţii Consulatului italian nu au făcut decât să monteze pe faţada imobilului două panouri de avertizare asupra pericolului de prăbuşire

 

Pericol iminent pe străzile Brăilei. Este vorba despre vechea clădire a Consulatului Italiei, un imobil lăsat în paragină de mai bine de 2 decenii, care riscă să se prăbuşească în orice moment. Pericolul este cu atât mai mare cu cât imobilul se află la doar câţiva metri de o grădiniţă şi într-o zonă intens circulată. Iar furtuna violentă de marţi a dovedit acest lucru, după ce o bună bucată din acoperişul consulatului a zburat în şosea.

Cândva o adevărată bijuterie arhitectornică, clădirea Ambasadei Italiei datează din 1880 şi face parte din ansamblul de monumente istorice ale municipiului Brăila. Un statut ştirbit însă de nepăsare, care de-a lungul timpului a adus imobilul în pragul prăbuşirii. Cum notificările nu i-au mişcat pe responsabilii Consulatului Italiei, autorităţilor locale brăilene sunt acum decise să treacă la fapte şi să aplice taxa pe paragină, cu impozit de 500%. În cel mult 30 de zile, Consulatul Italiei urmează să primească adresa prin care i se aduce la cunoştinţă acest lucru, ca urmare a faptului că am aprobat la începutul anului taxa pe paragină, iar clădirea lor este o paragină care nu le face cinste. Dacă vorbeam de o persoană fizică, cu venituri reduse, înţelegeam, dar vorbim de un consulat al unei ţări. Este jenant pentru ei”, a declarat primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.

Vechea clădire a Consulatului Italiei a făcut parte, în perioada regimului comunist, din fondul locativ al muncipiului Brăila, însă după Revoluţie, imobilul a fost lăsat de izbelişte. Contactat telefonic şi întrebat despre soarta imobilului, reprezentantul legal al Ambasadei Italiei la Bucureşti, a răspuns că problema este ca şi rezolvată. “Suntem în procedură de vânzare a imobilului, a fost deja adjudecat de o persoană şi urmeză ca, în scurt timp, să încheiem actul de vânzare-cumpărare sub formă autentică. O să iau legătura cu domnul în cauză şi am să-l rog să meargă acolo, să vadă despre ce este vorba”, a susţinut avocatul Ambasadei Italiei la Bucureşti, George Alexandru. Între timp însă, pericolul în zonă este semnalizat cu două panouri de avertizare asupra riscului de prăbuşire, dar cum imobilul se află la intersecţia a două mari străzi ale Brăilei şi ocupă o suprafaţă de aproximativ 500 de mp, este greu de evitat un potenţial pericol, spun pietonii. Un pericol la care au contribuit deopotrivă foştii chiriaşi ai imobilului, oamenii străzii, dar şi autorităţile, pentru că nu au luat măsuri, după cum atrage atenţia reprezentantul juridic al Ambasadei Italiei. “Imobilul a avut chiriaşi, cetăţeni români ca şi dumneavoastră, care au devalizat şi distrus acest imobil fără să plătească 1 leu. Au furat şi sobele, au furat şi ferestrele, au furat tot ce era de furat, cetăţenii dumneavoastră din Brăila! Spuneţi-i despre acest fapt şi primarului, să facă demersurile, să identifice toate persoanele şi să acopere toate prejudiciile. Ar fi bine aşa?”, a întrebat retoric avocatul George Alexandru.

Pentru că vorbim de un imobil fragil din punct de vedere tehnic, după cum spun şi inspectorii în construcţii, acesta se degradează pe zi ce trece, iar episoadele de vreme rea din ultima perioadă stau mărturie în acest sens, după ce bucăţi de tencuială din faţadă au ajuns în stradă, iar o bucată de tablă, cel mai probabil din acoperiş, a ajuns în mijlocul părţii carosabile.

De altfel, şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila a notificat proprietarul clădirii asupra drepturilor şi obligaţiile ce-i revin, însă nu a primit niciun răspuns.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro