Eseul de 6 puncte va fi testat experimental în acest sezon al campionatului de rugby al Ţării Galilor, a anunţat federaţia galeză, care a primit undă verde de la forul internaţional World Rugby.
În acest experiment, menit să crească spectaculozitatea meciurilor şi jocul ofensiv, punctele marcate din drop-uri şi lovituri de penalitate vor scădea de la 3 la 2. Un eseu transformat va aduce echipei un total de 8 puncte, la fel ca şi un eseu de penalizare.
Ultima modificare a punctajului a avut loc în 1992, când încercarea a trecut de la 4 la 5 puncte, precizează agerpres.ro.
Ne aşteptăm la un meci fizic
Între timp, naţionala de rugby a României se pregăteşte pentru ultimul meci-test înaintea plecării la Cupa Mondială, cel cu Tonga, care va avea loc sâmbătă, 5 septembrie, pe Stadionul „Arcul de Triumf". „Stejarii" se află în cantonament la Bucureşti, de la începutul acestei săptămâni şi fac zilnic două antrenamente, alternând pregătirea în sala de forţă cu jocul pe teren, potrivit site-ul FRR.
Întâlnirea dintre România şi Tonga se anunţă interesantă, ambele echipe participând la Cupa Mondială, iar meciul de sâmbătă va fi folosit de antrenorii ambelor formaţii pentru a stabili ultimele detalii în ce priveşte jocul.
„Cred că va fi un moment al adevărului pentru noi, vom afla exact cât de pregătiţi suntem şi ce mai putem îmbunătăţi în puţinul timp rămas. Ne aşteptăm la un meci fizic, ştim că sunt foarte masivi şi rapizi, dar atu-ul nostru este grămada şi apărarea bună, în plus suntem mult mai buni în momentele fixe ale jocului şi mai agresivi în joc. Tonga este bună în atac, însă în ce priveşte apărarea mai au scăpări", spune Ovidiu Toniţa, cel care va participa pentru a cincea oară în carieră la Cupa Mondială.
O singură problemă: căldura
Singura problemă cu care elevii lui Lynn Howells se confruntă este valul de căldură care a lovit zilele acestea, Bucureştiul. „Cel mai greu este să facem faţă căldurii pentru că nimeni nu se aştepta să fie o asemenea temperatură. Facem pauze mai dese de hidratare, însă după ce joci câteva minute bune ai impresia că nu mai poţi respira, că aerul fierbe. Trebuie să ne adaptăm la condiţii, nu avem ce face, suntem aici să dăm tot ce putem mai bun ca să mergem în formă la Cupa Mondială", adaugă Toniţa.
Meciul dintre România şi Tonga are şi scop caritabil pentru că încasările rezultate din vânzarea biletelor vor fi donate lui Sione Vaiomounga, jucător de origine tongană care e legitimat la campioana CSM Ştiinţa Baia Mare şi suferă de insuficienţă renală.