Mergi la conţinutul principal

Rugăciuni în toate bisericile ortodoxe, la împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române

 

* potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, transmis în toate eparhiile, duminică, 24 ianuarie, vor fi pomeniți Domnitorul Cuza, Mitropoliții Nifon și Sofronie și toți cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române, în anul 1859 * după Sfânta Liturghie, va fi oficiată slujba de Te-Deum, cu mulțumiri aude Lui Dumnezeu * timp de un minut, vor fi trase clopotelele bisericilor din toată România

 

 

Eveniment istoric de o importanță covârșitoare, care a pus bazele României moderne și prospere de mai târziu, Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită așa cum se cuvine în toate bisericile municipiului și județului Brăila, în ziua de duminică, 24 ianuarie 2021, numită „Duminica vindecării orbului din Ierihon”, când în calendarul creștin ortodox sunt trecute, la loc de cinste, Sf. Cuv. Xenia din Roma și Sf. Xenia din Sankt Petersburg.

„Duminică, 24 ianuarie 2021, se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment esențial din istoria poporului român, ideal istoric încununat la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române, de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei. De aceea, la Sfânta Liturghie oficiată duminică, 24 ianuarie 2021, în Catedrala Patriarhală, vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române”, se precizează într-un comunicat al Patriarhiei Române, trimis tuturor eparhiilor din țară, inclusiv Arhiepiscopiei Dunării de Jos, de care aparține și județul Brăila.

Totodată, după Sfânta Liturghie, începând cu ora 12.00, va fi săvârşită slujba de Te-Deum ca mulţumire adusă Lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ. După oficierea slujbei de Te-Deum, va fi depusă o coroană la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din vecinătatea Catedralei Patriarhale.

Potrivit Patriarhiei, în ziua de 24 ianuarie 2021, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te-Deum în toate bisericile din țară. De asemenea, slujitorii bisericești vor oficia comemorarea tuturor celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. La finele acestei slujbe de pomenire, vor fi trase clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din țară, timp de un minut.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro