* luni, 4 octombrie, a avut loc deschiderea solemnă a cursurilor la Universitatea ”Dunărea de Jos” * cu acest prilej, a fost oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, iar Înaltpreasfinția Sa a transmis un cuvânt de binecuvântare cursanților, conducerii Universității ”Dunărea de Jos” și întregului corp didactic * la Departamentul Teologic al Facultății de Istorie, Filozofie și Teologie învață peste 130 de studenți și masteranzi, majoritatea din Galați și Brăila * între proiectele ce vor fi implementate se numără oferirea a 750 de dispozitive electronice de tip tabletă studenților săraci, modernizarea a 350 de săli de curs și inaugurarea unui nou cămin pentru studenți
În ziua de luni, 4 octombrie, a avut loc deschiderea solemnă a cursurilor noului an universitar 2021-2022 la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați,în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Evenimentul mult-așteptat a debutat la Catedrala Arhiepiscopală, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți profesori de la Departamentul Teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității ”Dunărea de Jos”. Potrivit părintelui consilier Rareș Bucur, după Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba de Te-Deum la deschiderea unui nou an universitar și a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre rugăciune și necesitatea ei în studierea Teologiei, arătând că ”fără rugăciune nu există teologie, iar sufletul și persoana umană trebuie să respire rugăciune”.
În continuare, în Sala ”Episcop Melchisedec Ștefănescu” (sala AS011) a Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie a avut loc o întâlnire a cadrelor didactice cu studenții și masteranzii, în cadrul căreia au fost prezentate informațiile necesare bunei organizări și funcționări a procesului didactic, programul liturgic și de practică pentru noul an universitar.
În aceeași zi, în Aula Magna ”Alexandru Ioan Cuza” a Universității ”Dunărea de Jos” a avut loc deschiderea oficială a cursurilor universitare, în prezența înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, a conducerii universității, a autorităților locale, a reprezentanților unor instituții regionale, precum și a studenților, masteranzilor și doctoranzilor. Studenți și absolvenți ai Facultății de Arte din Galați au interpretat Imnul Național al României și o suită de piese corale care au culminat cu ”Gaudeamus igitur”, cântecul academic.
Între proiectele ce vor fi implementate în noul an universitar se numără oferirea a 750 de dispozitive electronice de tip tabletă studenților cu posibilități materiale reduse, modernizarea a 350 de săli de curs, inaugurarea unui nou cămin pentru studenți, inaugurarea unui nou Centru de cercetare, finalizarea lucrărilor la Biblioteca Central-Universitară, inaugurarea Cantinei pentru studenți și a halei de producție.
Cu o existență de peste 70 de ani și cu 14 facultăți în care sunt pregătiți studenți pentru ciclurile de studii universitare de licență, masterat și doctorat în domenii diverse (tehnic, umanist, economic, sănătate, artistic) Universitatea ”Dunărea de Jos” este prima instituție de învățământ superior din România care și-a extins activitatea în Republica Moldova. Este, totodată, singura universitate care a dezvoltat programe de predare a limbii române în Ucraina și Italia.
132 de studenți și masteranzi la Departamentul Teologic al Univ. ”Dunărea de Jos”
La Departamentul Teologic din cadrul Facultății de Istorie, Filozofie și Teologie a Universității ”Dunărea de Jos” activează în prezent 12 cadre universitare. La începutul anului universitar 2021-2022, la cele trei programe de studiu care funcționează în cadrul Departamentului Teologic - Teologie Ortodoxă/Asistență Socială, Artă sacră și Spiritualitate Ortodoxă și Asistență Socială - sunt înscriși 132 studenți și masteranzi.