Mergi la conţinutul principal

Rugă la mormintele celor răposați, de Paștele Blajinilor

* an de an, în lunea de după Duminica Tomei - la o săptămână după Învierea Domnului - creștinii sărbătoresc Paștele Blajinilor * este ziua în care se face pomenirea celor adormiți și se dă de pomană ouă roșii și cozonac, la fel ca la Înviere * credincioșii curăță mormintele celor răposați, răsădesc liliac și scriu pomelnice în memoria celor trecuți în eternitate * încă de duminică, 12 mai, brăilenii au mers cu evlavie la mormintele celor dragi

 

 

 

Cu origini care se pierd în negura istoriei, Paștele Blajinilor, numit și Paștele celor răposați sau Paștele Morților, se sărbătorește, an de an, în lunea de după Duminica Tomei, la opt zile după Învierea Domnului. Sărbătoarea nu este trecută în calendarul ortodox, însă este ținută cu sfințenie mai ales în partea de răsărit a țării, inclusiv la Brăila. Paștele Blajinilor este pomenirea colectivă a celor decedați și, deși unii consideră că ar avea origini păgâne și că nu are legătură cu creștinismul, preoții chiar sfințesc mâncarea adusă la cimitir, o tămâiază, citesc pomelnice și se roagă pentru sufletele celor adormiți, cântându-le „Veșnică pomenire”, la fel ca la parastas. Este ziua în care îi onorăm pe cei dragi care sunt plecați în eternitate, facem milostenie și dăm de pomană ouă roșii și cozonac - ziua în care ne reculegem la mormintele părinților, bunicilor și rudelor care au plecat la Domnul.

De Paștele Blajinilor, brăilenii au mers la cimitir pentru a curăța locurile de veci ale celor dragi, au aprins lumânări și au ars tămâie în memoria lor. Sute de oameni veniseră, încă de duminică, la Cimitirele „Sf. Constantin”, „Sfânta Maria”, „Sf. Dumitru”, „Radu Negru” și „Municipal”, dar și la celelalte cimitire ale orașului, purtând buchete de flori în mâini, dar și coșuri pline cu alimente. După ce preoții au citit pomelnicele cu numele celor răposați și au sfințit bucatele, credincioșii le-au împărțit celor mai săraci semeni ai lor. În afară de ouă roșii și cozonac, au fost împărțite pască, vin roșu, covrigi, plăcinte cu brânză, gustări sau preparate tradiționale. Fiecare a venit la cimitir cu ceea ce a avut mai bun, ca și cum le-ar oferi rudelor trecute în eternitate.

De departe, Paștele Blajinilor este cea mai însemnată dintre toate zilele în care se pomenesc morții de obște și li se dă de pomană. Este singura zi în care se face pomenirea tuturor morților la cimitir și cea mai mare prăznuire pe care o fac credincioșii în cinstea celor adormiți. „De Paștele Blajinilor, creștinii vin să împărtășească bucuria Învierii lui Hristos, a Paștelui, pe care au trăit-o în Săptămâna Luminată, și celor adormiți, în nădejdea fericitei învieri a cărei bucurie a vestit-o Domnul Iisus Hristos. Așadar, temelia Paștelui Blajinilor este credința că Iisus Hristos, Biruitorul morții, va învia sufletele tuturor celor adormiți, la Dreapta Judecată”, ne-a mărturisit unul dintre preoții prezenți, ieri, la Cimitirul Municipal din cartierul Nedelcu P. Chercea.

Tot în această zi, credincioșii răsădesc pe morminte liliac, crini și stânjenei. Nu sunt uitați nici cei care au mormintele năpădite de buruieni sau „morții nimănui”, cărora nu le dă nimeni de pomană. Este ziua în care, în mod simbolic, cei răposați prăznuiesc Paștele Domnului, ca și cum s-ar mai afla printre cei vii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro