• în ziua “Micii Uniri”, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat manifestări pastoral-liturgice în toate parohiile • Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba de Te-Deun la biserica “Vovodenia” din Galaţi, care era frecventată de familia Cuza şi unde a fost înmormântată mama domnitorului
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită aşa cum se cuvine şi în Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu atât mai mult cu cât, în momentul alegerii sale ca domnitor, Alexandru Ioan Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele. În plus, mama sa, Sultana, este înmormântată în oraşul vecin.
Potrivit părintelui Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos, Unirea Principatelor Române a fost plămădită la 30 de km de Galaţi, în localitatea Costache Negri, numită la acea vreme Mânjina - locul unde s-au întâlnit marii oameni de cultură şi “paşoptişti” Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Vasile Alecsandri, Alecu Russo şi Ioan Ghica. Aceştia puneau la cale realizarea idealului unităţii naţionale, efortul lor concretizându-se în urmă cu 161 de ani, la 24 ianuarie 1859.
“În ziua în care s-au împlinit 161 de ani de la istoricul moment al Unirii Principatelor Române, Arhiepiscopia Dunării de Jos şi alte instituţii de cultură din eparhie au organizat manifestări pastoral-liturgice şi cultural-artistice în parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos. După Sfânta Liturghie şi slujba Sfântului Maslu, în Catedrala Arhiepiscopală a fost oficiată slujba de Te-Deum, ca mulţumire adusă Lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ. Începând cu ora 12.00, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de Te-Deum la biserica “Vovidenia” din Galaţi, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului”, a precizat sursa citată.
După slujbă, a urmat procesiunea în jurul bisericii, până la mormântului mamei domnitorului Unirii, Sultana Cuza, unde a fost oficiat parastasul pentru cei care au contribuit activ la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859.
Ierarhul a participat, apoi, la manifestările prilejuite de “Mica Unire”, desfăşurate la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din oraşul vecin, situat în vecinătatea Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. În semn de respect şi de recunoştinţă pentru făuritorii Unirii de acum 161 de ani, membri ai Ligii Studenţilor din Galaţi au desfăşurat un imens tricolor, în zona de acces către statuia domnitorului.