Mergi la conţinutul principal

Rugă la mormântul filantropului Chercea și la Cimitirul Eroilor

* sâmbătă, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a sfințit capela de la Cimitirul "Sf. Constantin" * ierarhul Dunării de Jos și cei 80 de preoți prezenți au mers la mormintele eroilor și ale personalităților de seamă ale Brăilei "pentru a le aduce prinos de recunoștință prin rugăciune și milostenie" * la "Sf. Constantin" sunt înmormântați peste 70 de preoți brăileni * tot sâmbătă, ierarhul a săvârșit un Parastas pentru soții Nedelcu și Ana Chercea, la demisolul bisericii "Sf. M. M. Mina"

 

Sâmbătă, 30 octombrie, rugăciuni la mormintele eroilor din Cimitirul "Sf. Constantin" și la cripta unde-și dorm somnul de veci soții Nedelcu și Ana Chercea, cei mai mari filantropi brăileni, rostite de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezența primarului Brăilei, Marian Dragomir, a preoților și credincioșilor din urbea dunăreană. Tot sâmbătă, ierarhul a sfințit capela de la Cimitirul "Sf. Constantin", cel mai mare și mai vechi cimitir din Brăila, unde-și dorm somnul de veci peste 70 de preoți, mari personalități ale orașului, precum și sute de eroi brăileni căzuți în războaiele pentru apărarea patriei.

Astfel, potrivit comunicatului trimis de părintele consilier Rareș Bucur, în ziua de sâmbătă, 30 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit Capela cu hramurile "Sf. M. Mc. Dimitrie și Sf. Antonie cel Mare" din Cimitirul "Sfinții Împărați Constantin și Elena", din Brăila, sfântul lăcaș primind și al treilea hram, acela al "Praznicului Învierii Domnului". În contextul proclamării anului 2021 ca "An comemorativ al celor adormiți în Domnul", Capela Cimitirului "Sf. Constantin" s-a aflat într-un amplu proces de reabilitare.

"Astăzi, când Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiți, zi cunoscută în tradiția românească și ca "Moșii de toamnă", Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit slujba de sfințire a Capelei din cel mai mare cimitir al Brăilei, în prezența autorităților, a numeroși copii îmbrăcați în portul tradițional românesc, precum și a credincioșilor veniți special pentru a participa la eveniment. Părintele Arhiepiscop a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre credința, respectul și iubirea milostivă manifestate de bunii creștini în zilele stabilite de Biserică pentru pomenirea moșilor și strămoșilor noștri, trecuți în veșnicie", a precizat pr. Rareș Bucur.

La eveniment a participat primarul Brăilei, Marian Dragomir, precum și un numeros sobor de preoți brăileni, în frunte cu părintele protopop Mircea Băncilă. După slujba de sfințire, a fost săvârșit un Parastas pentru toți cei ce sunt înmormântați la "Sf. Constantin" și pe care nu mai are cine să-i pomenească. Ierarhul Dunării de Jos și cei peste 80 de preoți brăileni prezenți au mers apoi la mormintele eroilor, preoților, profesorilor și ale personalităților de seamă ale Brăilei, care-și dorm somnul de veci aici, "pentru a le aduce prinos de recunoștință prin rugăciune și milostenie". La Cimitirul "Sf. Constantin" sunt înmormântați peste 70 de preoți brăileni.

În aceeași zi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian s-a aflat în mijlocul slujitorilor și credincioșilor de la Biserica "Sf. Mare Mucenic Mina", ctitoria filantropilor Nedelcu și Ana Chercea. Ierarhul a binecuvântat lucrările de reabilitare efectuate în ultima perioadă, inclusiv pe cele de la demisolul bisericii, unde se află mormintele marilor binefăcători Nedelcu și Ana Chercea.

Potrivit părintelui Rareș Bucur, după slujba de binecuvântare, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit un Parastas pentru soții Chercea la cavoul cu sicriele de marmură albă în care aceștia își dorm somnul de veci, în prezența primarului Brăilei, Marian Dragomir. Cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre marea operă filantropică a ctitorilor Nedelcu și Ana Chercea - neegalată până în prezent - și despre importanța pomenirii celor adormiți.

Reamintim că marele industriaș și filantrop Nedelcu P. Chercea, împreună cu soția sa, Ana, fii ai satului Vatra Veche (devenit ulterior "Nedelcu P. Chercea", iar pe timpul dictaturii comuniste "cartier 1 Mai") au reușit să ridice, în doar nouă ani (1919-1928), mai multe edificii grandioase: Biserica "Sfântul Mare Mucenic Mina", Școala de băieți și fete, Primăria și Dispensarul medical, edificii care împodobesc și astăzi cartierul care le poartă numele și care fac din ctitorii Nedelcu și Ana Chercea cei mai mari filantropi și făcători de bine ai Brăilei interbelice. Soții Chercea au reparat din temelii și Biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril", din Centrul Vechi al Brăilei și au zidit clopotnița cea nouă a sfântului lăcaș și tot ei au contribuit la ridicarea Bisericii Mănăstirii Vladimirești, din județul Galați - loc de pelerinaj pentru mii de brăileni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro