Mergi la conţinutul principal

Rușii lipoveni au sărbătorit Anul Nou pe stil vechi

• duminică, 14 ianuarie, în toate bisericile aparținând Comunității Rușilor Lipoveni de la Brăila a fost oficiată slujba specială de Anul Nou • tot duminică, de la ora 17.00, rușii lipoveni de la Brăila au petrecut Revelionul pe stil vechi, cu muzică tradițională și pește

 

Duminică, 14 ianuarie, în toate bisericile aparținând Comunității Rușilor Lipoveni de la Brăila (din cartierul Pisc și de pe Strada Zidari - Centrul Istoric) a fost oficiată slujba specială de Anul Nou, la care au participat etnicii de toate vârstele, îmbrăcați în straie tradiționale, moștenite din moși-strămoși.

An de an, pe data de 7 ianuarie, cei aproape 3.000 de credincioși ai Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi de la Brăila sărbătoresc Nașterea Domnului (Crăciunul), conform vechiului calendar iulian. Credincioșii de rit vechi serbează, de asemenea, Anul Nou (Sf. Vasile) pe data de 14 ianuarie (pe stil vechi), iar Boboteaza pe 19 ianuarie, cu o diferență de 13 zile față de ceilalți creștini ortodocși. Rușii lipoveni, mai ales cei în vârstă, respectă cu sfințenie tradițiile moștenite de la străbuni: bărbații poartă bărbi lungi și rubașcă, femeile părul prins în batic și fuste lungi, iar copiii umblă cu colindul. Totodată, icoanele și cărțile vechi de secole, tipărite în limba slavonă, ale lipovenilor sunt lăsate moștenire copiilor și nepoților.

Duminică după-amiază, începând cu orele 17.00, sute de ruși lipoveni de la Brăila au participat la cea mai așteptată petrecere din an,organizată de reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni (CRL) la Ballroom Regal Events. Meniul de Anul Nou, din care nu a lipsit peștele, asezonat un băuturi fine din open-barul localului, tortul festiv cu monoporții și design marca „Poem caffe”, a fost completat de o atmosferă de bună dispoziție, chiar incendiară, datorată soliștilor care și-au dat concursul și momentelor-surpriză pregătite de organizatori (colindători, confetti, fum și lumini ambientale, show cu recuzită diversă). Cadoul CRL Brăila pentru toți participanții la petrecerea de Anul Nou a fost un portret personalizat cu magnet, realizat de cabina foto de la Great Mirror Events.

Și-au dat concursul, de asemenea, Ansamblul „Raduga” Iași (dansuri tradiționale), Ansamblul „Dunaiskie Rozî” (CRL Brăila), Ansamblul „Tihii Dunai” (CRL Brăila), soliști Petra și Radu Adrian (CRL Brăila).

Reamintim că, în săptămâna de dinaintea Crăciunului pe stil vechi, membrii Comunității Rușilor Lipoveni Brăila, în frunte cu președintele CRL, prof. Maria Milea, ajutați de voluntari, au pregătit peste 420 de pachete cu alimente și dulciuri pentru copiii etnici de la Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” și de la Grădinița „Arlechino” Brăila, dar și pentru cei care frecventează Centrul Cultural al CRL Brăila sau cântă la strană în cele trei biserici aparținând rușilor lipoveni. De asemenea, au fost distribuite pachete cu alimente și produse de curățenie și igienă copiilor proveniți din familii aflate în dificultate sau cu mulți copii din cadrul Școlii Gimnaziale „A. S. Pușkin” Brăila, cu sprijinul echipei CRLR și a deputatului Silviu Feodor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro