• senatorul PSD Ion Rotaru a ţinut să prezinte câteva dintre măsurile actualei guvernări pentru a sprijini agricultura din România •
Senatorul PSD Brăila Ion Rotaru a ţinut să aducă în atenţie câteva măsuri ale actualei guvernări prin care se încearcă sprijinirea agricultorilor şi fermierilor din România. Acesta a anunţat că începând de săptămâna trecută s-a dat startul depunerii cererilor pentru obţinerea subvenţiilor de către agricultori.
“Începând cu 1 martie se pot depune cererile privind subvenţia la agricultură. Pentru cei care au suprafeţe mai mari de 50 ha, documentele se depun la sediul Agenţiei, aici în Municipiul Brăila. Pentru cei care au suprafeţe mai mici de 50 ha se depun la punctele de lucru ale APIA din judeţ. Vreau să punctez faptul că după o analiză făcută la Ministerul Agriculturii s-a constatat că programul «Tomate Româneşti» a avut succes. Dacă anul trecut am avut un număr de peste 9.500 de fermieri care au apelat la această formă de sprijin, începând cu 2018 numărul acestora a crescut cu circa 15%, dacă nu mă înşel. Sunt peste 11.000 în acest moment. Anul trecut au fost alocate sume de peste 28,5 milioane euro pentru acest sprijin şi s-a generat o creştere cu 1.000 ha a suprafeţelor cultivate cu legume şi un spor de producţie de peste 50.000 tone de tomate româneşti, care s-au regăsit într-un fel sau altul pe piaţă. De asemenea, continuă programul de sprijinire a crescătorilor de oi. În ideea în care acel leu pentru kilogramul de lână se acordă în continuare. Anul trecut, dacă îmi amintesc bine, au fost colectate peste 25.000 tone de lână. Aceasta, de regulă, nu era valorificată în niciun fel, şi de multe ori era pur şi simplu arsă. Aşteptările în acest an sunt să se ajungă la circa 35.000 - 37.000 tone de lână colectată. Un număr de peste 32.000 solicitanţi s-au înscris pentru a apela la această formă de sprijin”, a declarat Rotaru.
Mergând pe aceeaşi linie, senatorul şi-a manifestat speranţa ca temeperaturile scăzute de sâptămâna trecută să nu fi afectat foarte mult agricultura din judeţul nostru. Acesta a punctat că o analiză concretă a situaţiei se va efectua odată ce vremea se va încălzi.
“Sperăm cu toţii ca gerul să nu fi afectat în mod serios agricultura. Pentru că au fost geruri destul de agresive, iar rezistenţa biologică a plantelor, dacă ne referim la rapiţă în primul rând este undeva la minus 15 - 16 grade. Cam pe aici este şi orzul. Grâul se duce ceva mai încolo până la minus 18, poate minus 20 de grade. Este adevărat că soiurile care se cultivă acum sunt de regulă soiuri de provenienţă străină şi au o rezistenţă mai mică. Vom vedea ce se întâmplă. Se pare că vor fi afectate cumva viile şi pomii, dar abia după ce trece valul de frig se va vedea care este efectul, când se vor face teste în teren şi se va analiza pe fiecare tip de cultură, dacă au existat repercusiuni sau nu. Probabil că unele vor fi, sperăm să nu fie majore”, a conchis Rotaru.