Mergi la conţinutul principal

Rotaru, extrem de îngrijorat din pricina secetei și a lipsei măsurilor în agricultură

* senatorul PSD Brăila, Ion Rotaru, a precizat că Guvernul trebuie să ia rapid măsuri pentru a-i ajuta pe agricultorii și fermierii români, grav afectați de secetă * șeful social-democraților brăileni a adăugat că a primit nenumărate semnale din județ privind starea proastă a culturilor în lipsa irigațiilor * Rotaru consideră că este nevoie de declararea stării de calamitate și de stabilirea unei perspective

 

 

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a dorit să tragă un semnal de alarmă în privința stării deloc îmbucurătoare a culturilor agricole din acest an, din pricina secetei. Social-democratul a afirmat că o măsură bine-venită ar fi decretarea stării de calamitate de către Guvern, astfel încât agricultorii și fermierii români să fie ajutați și să știe ce au de făcut în perspectivă. Rotaru a precizat că în momentul de față agricultorii sunt extrem de dezorientați, fac apel la primarii din teritoriu să îi ajute și cer lămuriri privind pașii care se vor face la Centru astfel încât să fie sprijiniți.

”Este în continuare o neliniște maximă. Și semnale sunt și de la primarii noștri, de la președinții de organizații din teritoriu, de la fermieri, de la mulți oameni pe care îi cunosc și care m-au contactat în această perioadă. Își exprimă îngrijorarea și neliniștea privind perspectiva. Acum, discutând foarte la obiect. Un agricultor care este pus în fața faptului împlinit că a fost compromisă o cultură, trebuie să știe dacă are vreo șansă să primească despăgubiri. Ca să ia și el o decizie, să întoarcă acea cultură și să pună alta. Nu mai vorbim de faptul că perspectiva privind ploaia este aproape zero. M-am uitat pe prognoză și este descurajantă cap-coadă. Deci în afară de suprafețele care se pot iriga - dar și acolo unde se irigă, îmi spuneau oamenii că după ce au dat o apă, la intensitatea vântului care a fost în perioada aceasta, și la seceta pedologică intensă, pentru că lipsa de apă este profundă în sol, aproape nu se cunoaște că s-a udat -, sunt probleme grave, complicate! Iar eu bănuiesc că nu sunt numai la Brăila. Din ce am discutat cu colegii mei în țară, sunt pe toată zona de Sud, Sud-Est, inclusiv în zona Olteniei sunt probleme serioase. Probleme serioase au și cei care cultivă legume. De aceea insist pe ideea impulsionării fermierilor. De aceea insist pe solicitările făcute de primarii noștri, care se au contact cu agricultorii și care sunt întrebați: «Ce se întâmplă, ne spune cineva ceva, se ia vreo măsură, vom fi recompensați, se declară stare de calamitate»? Această stare de necunoscut e mai proastă decât o decizie, indiferent care este aceasta. Măcar să vezi o decizie. Se întâmplă ceva sau nu se întâmplă. Și atunci fiecare o să acționeze în consecință”, a declarat Rotaru.

Senatorul a subliniat că printre măsurile impuse de parlamentarii PSD pentru a accepta prelungirea stării de urgență națională se află și aceasta: decretarea stării de calamitate, astfel încât agricultorii să fie ajutați.

”Sigur, aici urmând niște proceduri, respectând tot ceea ce înseamnă realitatea din teren, comisii, controale, documente și așa mai departe. Și acestea vor fi mai greu de pus în practică acum, având în vedere situația, dar ele pot fi verificate la un moment sau altul”, a conchis PSD-istul.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro