Mergi la conţinutul principal

Rotaru: “Guvernul Orban, bătaie de joc la adresa agricultorilor şi a crescătorilor de animale”

• senatorul Ion Rotaru critică din nou Guvernul Orban pentru că în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută nu s-a aprobat nicio schemă de ajutor pentru fermierii afectaţi de secetă • “Seceta a făcut prăpăd. Acordarea acestor ajutoare de stat reprezintă prioritatea zero în domeniu, dacă vrem să mai avem agricultură”, susţine Rotaru

 

“Bătaie de joc la adresa agricultorilor şi a crescătorilor de animale, cărora Guvernul Orban le promite de luni de zile susţinere în baza diverselor scheme de ajutor de stat”. Asta spune senatorul Ion Rotaru, preşedintele PSD Brăila. Într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre, Rotaru spune că zeci de mii de potenţiali beneficiari aşteaptă bani de la Guvernul PNL, nu doar promisiuni, ajutorul de la stat fiind necesar pentru ca fermierii să se menţină pe linia de plutire din punct de vedere financiar. Preşedintele PSD Brăila spune că seceta a afectat 1,6 milioane de hectare de culturi agricole la nivel naţional.

“Este o situaţie critică, în care acordarea acestor ajutoare de stat reprezintă prioritatea zero în domeniu, dacă vrem să mai avem agricultură. Referindu-ne strict la despăgubirile pentru secetă, este vorba de circa 35.000 de beneficiari. Şi totuşi, în şedinţa de Guvern din 19 august, niciuna dintre ordonanţele de urgenţă care vizau aprobarea unor scheme de sprijin nu a fost aprobată. Fiindcă nu au avut toate avizele necesare. Executivul a discutat «într-o primă lectură» aceste acte normative, urmând ca ele să fie adoptate într-o formă finală «după obţinerea tuturor avizelor», care nu se ştie cât va dura. Ceea ce se ştie - şi a fost semnalat de liderii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare - este că în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind schema de ajutor de stat pentru terenurile calamitate de secetă nu sunt prevăzute sumele necesare plăţilor către fermieri şi nici faptul că sumele se pot vira în tranşe. Ceea ce se ştie, de asemenea, este că în câteva zile va fi discutată în Parlament moţiunea de cenzură şi, dacă aceasta va trece, Guvernul Orban va rămâne în interimat şi nu va mai avea dreptul legal de a aproba ordonanţe de urgenţă”, a spus senatorul Ion Rotaru.

Liderul PSD Brăila afirmă că atât timp cât nu există un act normativ care să legifereze acordarea despăgubirilor de secetă, chiar dacă sumele sunt prevăzute în rectificarea bugetară, acestea nu pot fi plătite.

“Este un gest de responsabilitate ca un Guvern aflat, cel mai probabil, în ultimele zile ale mandatului său, să facă toate demersurile necesare pentru ca nişte acte normative de asemenea importanţă să fie aprobate din timp, astfel încât să fie asigurată plata ajutoarelor amintite, pentru a nu se destabiliza şi această zonă a economiei. Numai că atunci când este vorba despre Guvernul Orban, a-i cere responsabilitate înseamnă a avea pretenţii mult prea mari. Responsabilitatea este o noţiune străină Guvernului PNL”, mai transmite acesta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro