Mergi la conţinutul principal

Rotaru: «Demonstraţi că vă pasă cu adevărat de copii şi alocaţi fondurile necesare pentru aplicarea legii!»

• preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a transmis un comunicat de presă pe tema majorării alocaţiilor copiilor, nemulţumit de felul în care PNL-iştii tratează acest subiect

 

Plenul Senatului a respins marţi Ordonanţa de Urgenţă 123/2020 privind majorarea etapizată a alocaţiei pentru copii - mai exact, majorarea cu 20% de la 1 septembrie, următoarele creşteri urmând să fie făcute cu câte 20% în ianuarie şi iulie 2021 şi 2022. Parlamentarii PSD au votat pentru respingerea OUG 123, în condiţiile în care există o lege care impune dublarea alocaţiilor pentru copii începând cu data de 1 august. Şi aş începe prin a remarca faptul că Guvernul Ludovic Orban este fruntaş în „întrecerea ordonanţelor de urgenţă” şi bate toate recordurile la acest capitol, cu 123 de ordonanţe în 7 luni. Această „realizare” vine în contextul în care până nu demult, din zona opoziţiei, PNL condamna vehement practica ordonanţelor de urgenţă.

În ceea ce priveşte Ordonanţa 123/2020, care vizează un drept important al copiilor - dreptul la alocaţie de stat, prevăzut în Legea 61/93 - amintesc faptul că în urmă cu 8 luni, PSD a propus şi a votat, alături de colegii parlamentari preocupaţi de soarta copiilor, Legea 14/2020, care prevedea dublarea alocaţiilor. Legea a fost promulgată de preşedintele României. Care a fost poziţia PNL faţă de această lege la votul din Parlament? Toţi parlamentarii liberali au scos cartela de vot din aparat, neasumându-şi o poziţie clară, însă atitudinea lor nu lasă loc de confuzii: nu au fost de acord cu majorarea alocaţiilor copiilor. Asta în condiţiile în care cu 9 luni înainte de votul în Parlament asupra legii care viza dublarea alocaţiilor, secretarul general al PNL clama că „Drepturile copiilor nu se negociază” şi cerea „Nu vă bateţi joc de copii!”. La acea vreme, majorarea alocaţiilor copiilor era o propunere bună  şi o măsură necesară, pentru că era una liberală, pe când propunerea PSD nu e bună şi nici oportună. Mi se pare mie, sau PNL schimbă unităţile de măsură după cum îi dictează interesele de moment? Mai nou, drepturile copiilor se negociază?

Nu este decât ipocrizie, cinism, un comportament duplicitar  - toate, caracteristice unui partid care cere retoric „Nu vă bateţi joc de copii!”, dar nu are nicio problemă să-şi bată joc de o lege care reglementează un drept al copiilor.

Care este motivul invocat de PNL pentru refuzul de a respecta legea? „Nu sunt bani”. „PSD practică terorismul economic şi nu sunt bani pentru drepturile copiilor”.

 

Întrebarea fundamentală la care trebuie să răspundă Ministerul Finanţelor şi Guvernul Ludovic Orban este: CE AŢI FĂCUT CU BANII?

În doar 8 luni, Guvernul Orban s-a împrumutat peste 100 de miliarde de lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD în 3 ani, cu o „viteză” de 1000 euro/secundă, ducând datoria guvernamentală la 40% din PIB, amanetând practic viitorul economic şi social al României pe termen lung. Iar dacă suma în sine este înspăimântătoare, dobânzile la care s-au făcut aceste împrumuturi sunt colosale – de 5-10 ori mai mari, comparativ cu ratele dobânzilor pentru ţările din „lumea bună” a UE.  Noi, PSD, credem că „terorism economic” este de fapt ceea ce face Guvernul Orban cu banii cu care a îndatorat multe generaţii de români, pentru că dacă nu sunt bani pentru alocaţii şi pensii, nu vedem unde se duc banii împrumutaţi: nu se văd fonduri semnificative alocate pentru investiţii, pentru cele 145.000 de IMM-uri aflate în dificultate, pentru agricultură, care traversează o perioadă critică  ce este cauzată de seceta prelungită, pentru gestionarea pandemiei COVID etc. Ca o comparaţie, menţionez că atunci când PNL a propus în februarie 2019 majorarea alocaţiilor, PSD, aflat la guvernare, a votat în Parlament această măsură, deşi nu erau sume alocate în buget pentru aceste cheltuieli suplimentare. PSD a găsit însă soluţii şi a majorat alocaţiile.

Astăzi, în timp ce guvernele ţărilor din UE au folosit oportunitatea ridicării restricţiilor privind deficitul bugetar – Germania, de pildă, acordă pentru economie 24% din PIB, Guvernul Orban şi-a propus 3% şi abia dacă a alocat 1% din PIB pentru măsuri economice care ar fi avut ca rezultat sume mai mari atrase la buget din taxe şi impozite şi de asemenea, locuri de muncă. Aceasta a fost o primă soluţie ratată de Guvernul Orban.

O altă soluţie se referă la sumele din capitolul Bunuri şi Servicii din buget.

Bugetul alocat în 2019 la acest capitol a fost de 44 miliarde lei. În 2020 Guvernul Orban, cu doar 16 ministere (comparativ cu 24-28 ministere în timpul guvernării PSD) a alocat cu 7 miliarde lei mai mult la acest capitol, adică 51 miliarde lei. Luaţi de aici cele 2,3 miliarde lei necesare şi dublaţi alocaţiile copiilor!

De asemenea, cele 500 milioane lei din taxele şi impozitele românilor pe care cu mărinimie le-aţi acordat unui număr de 3 companii de asigurare a creditului comercial – companii cu acţionari străini – ar acoperi aproape 20% din sursa de finanţare pentru dublarea alocaţiilor copiilor.

„Grija” pentru copii a PNL s-a dovedit şi prin atacarea la Curtea Constituţională a majorării alocaţiilor, CC luând decizia de respingere a obiecţiei de neconstituţionalitate. Ca atare, alocaţiile ar fi trebuit dublate de la 1 august 2020.

PNL nu este însă dispus să pună în aplicare legea; a venit cu o Ordonanţă de Urgenţă (OUG 123/2020) care prevede majorarea cu doar 20% a alocaţiilor. Altfel spus, se reduce cu 80% suma pe care ar trebui să o primească în plus fiecare copil, de la 1 august.

Domnilor guvernanţi, cei 3,6 milioane de copii ai României, părinţii şi întreţinătorii acestora aşteaptă şi speră ca legea propusă de PSD, aprobată în Parlament şi promulgată de preşedinte să fie aplicată!

Demonstraţi că vă pasă cu adevărat de copii şi alocaţi fondurile necesare pentru aplicarea legii! Şi dacă nu sunteţi capabili să faceţi asta, plecaţi de la guvernare şi lăsaţi soarta ţării pe mâinile unui guvern competent, capabil să găsească soluţii!

Nu mai minţiţi, nu mai fiţi aroganţi, nu mai furaţi şi veţi avea bani pentru alocaţii, pentru pensii şi pentru investiţii.

Şi închei citându-l pe secretarul general al PNL: „Drepturile copiilor nu se negociază. Nu vă bateţi joc de copii!”.

 

Preşedinte PSD Brăila, senator Ion Rotaru

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro