Romii iesiti din inchisoare, ajutati sa se angajeze | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Romii iesiti din inchisoare, ajutati sa se angajeze

Pentru a-i ajuta pe romii aflati la inchisoare sa isi aleaga o meserie, iar cind se libereaza sa isi gaseasca si un loc de munca, Centrul Roman pentru Educatie si Dezvoltare Umana (CRED) deruleaza un proiect finantat de Uniunea Europeana, in cadrul caruia se vor desfasura mai multe activitati. Proiectul intitulat "Sprijin pentru integrarea profesionala a romilor care parasesc penitenciarele din judetele Braila si Galati", a fost prezentat vineri, in cadrul unei intilniri ce a avut loc la Prefectura Braila. Beneficiarii acestuia sint detinutii aflati in Penitenciarul pentru Minori si Tineri Tichilesti (PMT), Penitenciarul Braila si cel din Galati, adica aproximativ 250 de persoane. Cu ajutorul specialistilor, persoanele private de libertate de etnie roma vor avea posibilitatea de a-si descoperi abilitatile si de invata o meserie pe care o pot practica dupa ce ies din inchisoare. In cadrul acestui proiect vor fi atrasi si angajatorii, care, in general, se feresc sa angajeze un fost detinut, gindindu-se ca daca a comis o fapta penala o data, o poate face din nou. Pe de alta parte, depinde foarte mult si de cei aflati in spatele gratiilor, care trebuie sa isi doreasca sa munceasca, sa se reintegreze in societate si nu sa se apuce din nou de furat sau de dat in cap, ceea ce e cam greu.
Presedintele CRED, Camelia Tancau, a precizat ca persoanele din penitenciare, mai ales cele de etnie roma, au sanse minime de angajare atunci cind ies din inchisoare. "Este o eticheta pusa pe o persoana iesita din penitenciar, daca este si de etnie roma, sansa ca sa fie angajata este minima. Facind un proiect pentru aceasta categorie, nu lucram numai pentru ei, ci si pentru noi, deoarece persoanele care ies din inchisoare revin in mijlocul nostru. Speranta noastra este ca atunci cind vor fi liberi sa nu mai comita infractiuni, ci sa se integreze pe piata muncii", a precizat Camelia Tancau. Astfel, in cadrul celor trei penitenciare se vor infiinta Centre de informare si consiliere privind accesul pe piata muncii, iar in PMT Tichilesti, unde detinutii sint tineri si minori, se va infiinta un centru unde detinutii vor invata sa utilizeze calculatorul, acest lucru fiind extrem de important pentru gasirea unui loc de munca. Astfel, ei vor invata cum sa isi intocmeasca un CV, o scrisoare de intentie, lucruri normale, cerute de orice angajator. De asemenea, vor fi realizate materiale informative cu locurile de munca vacante, cerintele angajatorilor, cursuri de pregatire profesionala si calificare. Cu ocazia "Zilei portilor deschise", organizata anual in fiecare penitenciar, vor fi invitati angajatorii si chiar se vor simula tirguri de job-uri. La rindul lor, detinutii vor efectua vizite la tirguri de job-uri, in diverse locuri de munca si la institutii publice precum Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro