• la startul competiției s-au aliniat 147 de jucători din 19 țări • premiile în bani au depășit 22.000 de euro • competiția de la Brăila a fost organizată de FR Șah cu sprijinul Consiliului Județean, al Primăriei Brăila și al europarlamentarului brăilean Mihai Tudose • în paralel s-a desfășurat Cupa Brăilei pentru jucători până în 12 ani, organizată de FR Șah și cluburile brăilene Orizont 64, Micul Prinț și Minerva
Pe 5 și 6 noiembrie, la Brăila, a avut loc etapa a V-a și ultima a Romanian Grand Prix, cel mai puternic circuit de șah profesionist din
țara noastră, al cărui director este Alin Câmpan. Etapa constituie criteriu de calificare în faza finală a competiției care va avea loc în decembrie, la Alba Iulia. Competiția a fost organizată de Federația Română de Șah, cu sprijinul Consiliului Județean Brăila, al Primăriei Brăila și, nu în ultimul rând, al europarlamentarului brăilean Mihai Tudose.
În paralel cu etapa a V-a a acestui Grand Prix, FR Șah împreună cu cluburile brăilene Orizont 64, Micul Prinț și Minerva, au organizat Cupa Brăilei la șah pentru juniori până în 12 ani, șahiști legitimați și nelegitimați.
Etapa a V-a a circuitului de șah profesionist Romanian Grand Prix, al cărui director a fost Lucian Gâlea, a depășit încă din start toate așteptările, atât prin prisma premiilor oferite de către organizatori, valoarea acestora fiind de peste 22.000 de euro, cât și a numărului foarte mare de participanți. La această ediție au participat 147 de șahiști din 19 țări, România, India, Olanda, Georgia, Cehia, Republica Moldova, Ucraina, Germania, Azerbaidjan, Grecia, Lituania, Ungaria, Norvegia, Spania, Israel, Serbia, Polonia, Armenia, Bulgaria.
Dintre cei 147 de jucători, 30 au avut titlul de mare maestru internațional. România a participat cu 7 mari maeștri internaționali în frunte cu primii 2 jucători de șah români în lista Elo, Bogdan Deac și Constantin Lupulescu.
La finalul competiției, specialiștii în domeniu au spus că turneul de la Brăila a depășit ca forță de joc și ca valoare a participanților, Campionatul European de șah rapid din acest an.
Turneul s-a desfășurat în sistem elvețian pe durata a 10 runde, șah rapid, 15 minute de fiecare jucător și 10 secunde timp adițional pentru fiecare mutare.
După disputarea celor 10 runde, locul întâi a fost ocupat de marele maestru (GM) David Navara, din Cehia, care a acumulat 8 puncte și jumătate din 10 posibile. Cehul a fost recompensat cu 5.000 de euro. Pe următoarele opt locuri s-au clasat tot atâția mari maeștri și anume: 2. Gadir Guseinov (Azerbaidjan), 3. Bogdan Deac (România), 4. Viorel Iordăchescu (Republica Moldova), 5. Rauf Mamedov (Azerbaidjan), 6. Dimitris Mastrovasilis (Grecia), 7. Yuriy Kuzubov (Ucraina), 8. Sethuraman (India), 9. Jordan Forest (Olanda).
Primul loc la senioare i-a revenit Irinei Bulmaga, mare maestră, din România.
Brăileni care s-au remarcat
Dintre jucătorii brăileni s-au remarcat următorii: Alin Negotei, legitimat la Micul Prinț, care s-a clasat pe locul al treilea, la ELO sub 1.400 și care a primit un premiu de 1.000 de lei, Adrian Datcu, legitimat la Minerva, care și-a trecut în cont locul al doilea la ELO sub 1.400, pentru care a fost recompensat cu 1.500 de lei, Cosmin Andrei Chiriac, de la Orizont 64, care s-a clasat al doilea la ELO sub 1.600 și a primit 1.500 de lei și Rareș Găzdaru, de la Minerva, care s-a impus la secțiunea ELO sub 1.600 și a fost recompensat cu 2.000 de lei.
Cel mai bun rezultat al unui brăilean a fost obținut de Daniel Dragoș Marțian, fost jucător la Orizont 64, în prezent legitimat la Viitorul Urziceni, care s-a clasat pe locul 26 din 147 de jucători. Marțian a ocupat primul loc la ELO sub 2.200. Pentru aceste rezultate brăileanul a primit un premiu de 2.500 lei.
Premii pentru șahiștii legitimați și nelegitimați
În paralel cu Romanian Grand Prix – ediția a V-a, s-a desfășurat Cupa Brăilei la șah pentru copii și juniori până în 12 ani, jucători legitimați și nelegitimați, o competiție organizată de cluburile brăilene Orizont 64, Micul Prinț și Minerva.
Clasamentele finale:
Legitimați U 8: 1. Mihai Răzvan Roșu (Minerva), 2. Teodor Viktorov (Electro), 3. Gabriel Sergiu Ene (Micul Prinț).
Legitimați U 10: 1. Ionuț Rareș Călin (Minerva), 2. Andrei Vlad Roșu (Minerva), 3. Patrick Bocăneală (Smart Galați).
Legitimați U 12: 1. Andrei Patric Facila (CSM Focșani), 2. Claudiu Costianu, 3. Ionel Bejan, ambii de la Smart Galați.
Nelegitimați U 8: 1. Tudor Păduraru, 2. Valeriu Guzu, 3. Vlad Lupu, toți de la Smart Galați.
Nelegitimați U 10: 1. Rareș Stan (Smart Galați), 2. Marian Dumitru Ruse, 3. Ionuț Eduard Milea, ambii de la Micul Prinț.
Nelegitimați U 12: 1. Neculai Stelică Ruse (Micul Prinț), 2. Mario Yanis Grigoraș (Smart Galați).
Toți participanții au primit diplome, iar câștigătorii au fost recompensați cu premii în bani, cupe și medalii. La festivitatea de premiere a copiilor și juniorilor au participat marele maestru internațional Roman Tiberiu Georgescu, care a reprezentat FR Șah, Lucian Gâlea, directorul competiției și reprezentanții cluburilor brăilene organizatoare, candidat maestru Ionel Balcan (Orizont 64), Iulian Preda și Iulian Zanfir, președinții cluburilor Micul Prinț, respectiv Minerva.
“A fost o competiție excepțională din toate punctele de vedere și sperăm ca această etapă de Grand Prix să se desfășoare la Brăila și în anii următori. Mulțumim Consiliului Județean, Primăriei Brăila, domnului europarlamentar Mihai Tudose pentru sprijinul acordat și, nu în ultimul rând, președintelui FR Șah, Vlad Ardeleanu, pentru onoarea de a ne fi cedat organizarea acestui important turneu”, ne-a declarat Ionel Balcan, vicepreședintele clubului Orizont 64.