Mergi la conţinutul principal

Romania s-a angajat fata de CE sa alinieze preturile la gaze pina in 2007

Romania s-a angajat fata de CE sa majoreze anual pretul gazelor din productia interna, astfel incit acesta sa ajunga in 2007 la nivelul cotatiei de import, din considerente concurentiale, a afirmat, marti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Olosz Gergely, pozitie diferita de cea a MEF, care sustine ca alinierea preturilor nu a fost un subiect de negociere cu UE.
In discutiile cu Comisia Europeana, Romania s-a angajat, in 2001, sa creasca pretul gazelor interne cu 25 dolari pe 1.000 metri cubi pe an, pina la nivelul celor din import, proces care ar fi trebuit sa se incheie in 2007, an pentru care se estima un pret de 140 dolari/1.000 metri cubi, a spus Olosz.
Angajamentul fata de CE a fost luat pentru ca producatorii romani sa nu vinda gaze la preturi mai mici decit cele europene, din ratiuni concurentiale, in 2001 Romania nefiind membru al blocului comunitar.
"Angajamentul s-a luat in 2001, pentru ca produsele petroliere romanesti sa fie comparabile ca pret cu cele europene, pentru ca atunci Romania nu era membru UE. Dar situatia s-a aschimbat. CE ne-a sfatuit ca nu se poate relua procedura de aderare, ci trebuie sa continuam alinierea de pret", a spus Olosz.
El a aratat ca, in 2004, din cauza cresterilor preturilor pe piata internationala, Romania a incercat sa rediscute angajament, dar Comisia nu a acceptat propunerea.

Ministrul Economiei nu este de acord

In schimb, ministerul Economiei si Finantelor sustine ca pretul gazelor din productia interna nu a figurat pe lista de negocieri cu Comisia Europeana.
"In ceea ce priveste problematica preturilor, nivelul acestora nu a constituit un element de negociere cu Comisia Europeana (politica in domeniul preturilor este in competenta nationala a statelor membre), Romania asumindu-si angajamentul de ajustare graduala a preturilor in vederea acoperirii integrale a costurilor de operare, financiare, de dezvoltare si de mediu", se arata intr-un punct de vedere al MEC, transmis presei in data de 17 ianuarie.
Olosz a adaugat ca prin acel angajament, Romania trebuie sa creasca anual pretul gazelor cu 25 dolari pe 1.000 metri cubi, dar pentru 2008 ANRE a aprobat un avans de doar 10 dolari pe 1.000 metri cubi.
El nu a precizat care este pretul european de referinta al gazelor la care se raporteaza Romania in acest proces de aliniere, dar a afirmat ca in strategia energetica a Romaniei este prevazut ca termen al alinierii pretului gazelor anul 2010.
"Sint mai multe preturi la care ne raportam, in functie de cantitati. In strategie este prevazut ca alinierea se face pina in 2010", a spus Olosz, raspunzind unei intrebari din partea presei.
Un calendar al alinierii pretului gazelor exista insa doar intr-o prima varianta a strategiei energetice, dar in forma finala a documentului, adoptata de Guvern anul trecut, aceste date lipsesc.
Seful ANRE a participat la audierile Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si petitii din Camera Deputatilor, pentru a justifica decizia institutiei de a majora cu 8,5%, de la 1 februarie, pretul gazelor furnizate populatiei si micilor consumatori.
Totodata, pretul gazelor din productia interna a crescut cu 5%, la 495 lei (200 dolari) pentru mia de metri cubi. Importurile, provenite exclusiv din Rusia, sint operate la preturi mult mai mari, situate in jurul a 350 dolari/1.000 metri cubi. Productia interna acopera 60-65% din consumul anual de gaze.
In urma cu o saptamina, la primul termen al audierilor, presedintele ANRE a lipsit de la intinirea cu deputatii, gest catalogat de acestia drept "o sfidare".

"Noi ne aliniem la preturile din Federatia Rusa, la o naluca?"

Totodata, membrii comisiei s-au aratat indignati in privinta profitului prognozat de producatorul de gaze detinut de stat Romgaz Medias, de 250 milioane de euro, care reprezinta, in opinia acestora, un indiciu al cresterilor artificiale ale pretului gazelor naturale.
"Profitut Romgaz este, putin spus, exagerat", a spus presedintele comisie, deputatul PSD Tudor Mohora.
Olosz a spus ca daca ANRE nu ar fi intervenit in piata, pretul gazelor din productia interna ar fi ajuns la cel din import, ceea ce ar fi insemnat o crestere de 70%.
Pavelescu a adaugat nu este normal ca Romania sa alinieze preturile gazelor cu cele din Federatia Rusa, singura sursa de import de gaze.
"Noi ne aliniem la preturile din Federatia Rusa, la o naluca?", a continuat Pavelescu.
Presedintele comisiei, Tudor Mohora a adaugat ca este rusinos ca Romania, care isi asigura circa 70% din consumul de gaze din productia proprie, sa practice astfel de preturi.
"Ajungeti ca acest produs sa fie prohibitiv, ceea ce este o rusine nationala, pentru ca sintem producatori de gaze. Nu exista nici o justificare ca trebuie sa ne aliniem pretul gazelor cu alte tari care nu au gaze proprii. Cresterea pretului este inacceptabila si peste capacitatea de plata atit a consumatorilor casnici, cit si a producatorilor de ingrasaminte", a spus Mohora.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro