Romania prezinta risc scazut de aparitie a unor focare de gripa aviara | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Romania prezinta risc scazut de aparitie a unor focare de gripa aviara

Desi tara noastra se afla pe un culoar de migrare a pasarilor salbatice de apa din nordul continentului (Marea Baltica, Marea Nordului) si este chiar statie in acest fenomen (Delta Dunarii, luncile riurilor), in Romania, riscurile aparitiei unor focare de gripa aviara sint scazute - se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii. Acesta a fost prezentat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) a judetului Braila.
Cu toate acestea, conducerea Ministerului a decis achizitionarea unor medicamente antivirale de prevenire si tratament a virusurilor gripale de tip A, gripa aviara fiind, de fapt, o boala infectioasa a pasarilor, cauzata de tulpinile de tip A ale virusului gripal. "Trebuie mentionat faptul ca gripa aviara se transmite prin contact cu animalul bolnav, in viata. Pina in urma cu doi ani, acest virus nu se transmitea la om, dar el a suferit niste mutatii genetice care a favorizat acest lucru. Recomandarea noastra se indreapta catre cei care lucreaza in ferme de pasari, in sensul ca acestia sa se vaccineze antigripal. Anul trecut, un astfel de vaccin costa aproximativ 150.000 lei, iar Braila a primit 23.000 de doze, care s-au distribuit in mod gratuit. Pina la acest moment nu am primit nici un vaccin si nu stim nici care va fi numarul acestora", a declarat Delia Rasnoveanu, director executiv adjunct al DSP Braila.
Principalele masuri care pot ajuta la minimizarea riscurilor globale de sanatate publica, riscuri care pot aparea in urma unor epidemii de gripa aviara sint: oprirea raspindirii epidemiei la pasarile de curte, strategie care reduce posibilitatea expunerii umane la virus; vaccinarea persoanelor cu risc mare de expunere la pasarile de curte infectate, utilizind vaccinuri existente eficace impotriva tulpinilor gripale umane care circula in prezent, poate reduce posibilitatea co-infectiei indivizilor umani cu tulpini gripale si aviare si astfel reduce riscul schimbarii genelor; lucratorii implicati in distrugerea pasarilor de curte trebuie sa fie protejati cu imbracaminte si echipament corespunzator impotriva infectiei si, de asemenea, sa primeasca medicamente antivirale ca masura profilactica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro