Daca ar fi numai astea, viata ar fi de-a dreptul plictisitoare. Lipsesc sarea si piperul, adrenalina si suspansul. De aceea, s-au inventat procesele in justitie. Orice tara are o colectie de dosare, civile ori penale, dar in Romania sint atit de multe, incit judecatorii nu mai prididesc sa le dea de capat. Ba mai mult, romanii au trimis citeva teancuri consistente si la CEDO, unde Romania va fi (de la 1 ianuarie) cea mai bine reprezentata tara din UE ca numar de reclamatii (dosare).
Dosariada ne-a intrat in singe, iar uneori ne-a fost bagata si pe git. CNSAS este institutia care ar putea masura acum si nivelul de greata, dat fiind ca institutia administreaza uriasa colectie a fostei Securitati. Arhiva aceasta inca nu e completa: unele dosare mai au doar copertile, altele exista doar pe microfilme, iar o alta categorie - cea mai asteptata, din cauza numelor din interior - sint bine pazite si vor ramine inaccesibile plebei pina mult dupa moartea titularilor.
Cea mai mare colectie de volume se afla la Arhivele Statului, insa exista citeva, mult mai putine la numar, care au schimbat radical viata intregii tari. Ele se refera la evenimente petrecute dupa 1989 si in mare majoritate sint constituite dintr-un noian de dovezi si nici o concluzie. Am putea incepe cu dosarul revolutiei si cu cele ale mineriadelor, continuam cu marile fraude si escrocherii - Caritas, SAFI, FNI - si incheiem pe acelasi ton, dar sub o denumire mai pompoasa, dosarele privatizarilor frauduloase. De la flota (care s-a ingropat demult) si pina la cele legate de resursele energetice (care tocmai au fost dezgropate). Toate au avut un impact major asupra romanilor, dar si ecouri nefavorabile in strainatate. Iar repercusiunile au fost atit de grave, incit astazi nici nu mai indraznim sa ne intrebam "ce-ar fi fost daca nu ar fi existat?".