Romania la dosar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Romania la dosar

Sintem un popor de colectionari. Unii aduna timbre, altii au o pasiune pentru ceasuri, citiva au strins tablouri cit pentru un muzeu, dar cu totii facem dosare. Nu exista statistici - pentru ca noi, spre deosebire de americani, asteptam sa ni le faca altii - dar e foarte probabil ca numarul de dosare pe cap de locuitor ne plaseaza pe un loc fruntas pe planeta. Viata fiecaruia dintre noi incepe cu un dosar. Ca sa primesti un nume, la nastere, parintii trebuie sa duca un dosar la Starea Civila. Apoi, toate institutiile scolare - de la crese, pina la universitati - vor dosare cu tot felul de acte. E ca principiul dominoului: un act e necesar pentru obtinerea altui document oficial, iar daca pierzi o hirtie ai intrerupt sirul si ai bataie de cap ca sa recuperezi pierderea. Cind romanul isi ia o slujba are nevoie de dosar de angajare, care se ingroasa pe masura ce se aduna vechimea. Uneori, intervine dosarul de emigrare si atunci viata omului se simplifica brusc din acest punct de vedere. La final, dupa ani si ani, tot efortul este incununat cu dosarul de pensie.
Daca ar fi numai astea, viata ar fi de-a dreptul plictisitoare. Lipsesc sarea si piperul, adrenalina si suspansul. De aceea, s-au inventat procesele in justitie. Orice tara are o colectie de dosare, civile ori penale, dar in Romania sint atit de multe, incit judecatorii nu mai prididesc sa le dea de capat. Ba mai mult, romanii au trimis citeva teancuri consistente si la CEDO, unde Romania va fi (de la 1 ianuarie) cea mai bine reprezentata tara din UE ca numar de reclamatii (dosare).
Dosariada ne-a intrat in singe, iar uneori ne-a fost bagata si pe git. CNSAS este institutia care ar putea masura acum si nivelul de greata, dat fiind ca institutia administreaza uriasa colectie a fostei Securitati. Arhiva aceasta inca nu e completa: unele dosare mai au doar copertile, altele exista doar pe microfilme, iar o alta categorie - cea mai asteptata, din cauza numelor din interior - sint bine pazite si vor ramine inaccesibile plebei pina mult dupa moartea titularilor.
Cea mai mare colectie de volume se afla la Arhivele Statului, insa exista citeva, mult mai putine la numar, care au schimbat radical viata intregii tari. Ele se refera la evenimente petrecute dupa 1989 si in mare majoritate sint constituite dintr-un noian de dovezi si nici o concluzie. Am putea incepe cu dosarul revolutiei si cu cele ale mineriadelor, continuam cu marile fraude si escrocherii - Caritas, SAFI, FNI - si incheiem pe acelasi ton, dar sub o denumire mai pompoasa, dosarele privatizarilor frauduloase. De la flota (care s-a ingropat demult) si pina la cele legate de resursele energetice (care tocmai au fost dezgropate). Toate au avut un impact major asupra romanilor, dar si ecouri nefavorabile in strainatate. Iar repercusiunile au fost atit de grave, incit astazi nici nu mai indraznim sa ne intrebam "ce-ar fi fost daca nu ar fi existat?".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro