Mergi la conţinutul principal

Romania a fost condamnata in 16 procese privind nerestituirea proprietatilor

Romania a suferit, intr-o zi, 16 condamnari la Curtea Europeana de la Strasbourg, pentru incalcarea drepturilor de proprietate si la un proces echitabil, in cazul mai multor romani ale caror case au fost nationalizate, statul fiind obligat sa le restituie in total aproximativ 3 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Afaceri Externe, in 11 cauze impotriva Romaniei, CEDO de la Strasbourg a constat, joi, ca a fost incalcat dreptul de proprietate. Prin aceste hotariri, statul roman a fost sanctionat ca urmare a vinzarii unor imobile nationalizate catre fostii chiriasi, imobile asupra carora s-a recunoscut fostilor proprietari un drept de proprietate, fara a le plati acestora o justa despagubire. Intr-o parte din aceste cauze reclamantii au invocat si incalcarea dreptului la un proces echitabil, prevazut de articolul 6, alineatul 1, din Conventie.
Cei care au cistigat procesele cu statul roman sint reclamantii: Butu si Bobulescu (doua dosare), Rateanu, Krajcsovics, Reuniunea de ajutor pentru inmormintare "Fratelia", Tetu, Voda si Bob, Silimon si Gross, Episcopia Romana Unita cu Roma Oradea, Mosoiu si Pasarin si Iring impotriva Romaniei.
Totodata, si in dosarele Tarik si Arsenovici impotriva Romaniei, Curtea a constatat incalcarea dreptului de proprietate. Prin aceste hotariri, Curtea a sanctionat statul roman ca urmare a imposibilitatii unui proprietar al unui imobil nationalizat de a percepe chirie de la persoanele care locuiesc in imobil, din cauza unor formalitati impuse de OUG 40/1999, privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatie de locuinta.
In cauza Beian impotriva Romaniei, instanta europeana a constatat incalcarea dreptului la un proces echitabil, prevazut de articolul 6 alin 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Astfel, Curtea a apreciat ca suma solicitata reclamantilor cu titlu de taxa de timbru a fost excesiva fata de veniturile acestora, cererea de scutire de plata a taxei de timbru fiindu-le respinsa de autoritatile competente.
De asemenea, in cauza Cherebetiu si Pop impotriva Romaniei, Curtea de la Strasbourg a constatat incalcarea dreptului de proprietate, avind in vedere ca, pentru perioada cuprinsa intre data admiterii actiunii in revendicare si data admiterii actiunii in anulare a contractelor de vinzare-cumparare, reclamantii au fost lipsiti de bunul lor, fara a fi primit o despagubire. Sub aspectul dreptului la un proces echitabil, Curtea a stabilit ca durata procedurii de anulare a contractelor de vinzare-cumparare, care a fost mai mare de 7 ani, a fost excesiva.
Statul trebuie sa restituie imobilele si terenurile disputate sau sa platreasca echivalentul a peste 2.700.000 de euro in termen de trei luni de la decizia definitiva.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro