Ieri s-a produs a doua retragere a lui Stolojan. De data asta din functia de premier desemnat. Nici macar nu a apucat sa fie validat de Parlament. Din nou, rumoare. A curs singe pe ecranele televizoarelor, reporterii au bifat zeci de transmisiuni in direct (breakin' news, cum zice americanu'), iar analistii politici s-au apucat de scris scenarii.
Nu inteleg ce este atit de grav in faptul ca Stolojan s-a dus invirtindu-se, pentru a se dedica skate-board-ului si scufundarilor acvatice. Sa fim seriosi, Stolojan nu era nici pe departe premierul providential pentru Romania. Sa ne aducem aminte ca in perioada cit a fost prim-ministru (octombrie 1991 - noiembrie 1992), Stolojan a luat decizia de a liberaliza preturile, dar fara sa liberalizeze si cursul de schimb, ceea ce a determinat confiscarea valutei intreprinderilor, a societatilor comerciale si a populatiei, obligati cu totii s-o schimbe in lei la un curs fixat arbitrar.
Nici noul premier desemnat nu este mai breaz. Am privit ieri la tv prima declaratie data de Emil Boc, la scurt timp dupa ce presedintele Basescu l-a nominalizat pentru functia de premier. Era transfigurat, aproape ca nu isi mai gasea cuvintele. Era clar, a fost pus in fata faptului implinit, ca de fapt nu si-a dorit nici macar o secunda sa fie nominalizat, dar nu putea sa fie atit de nebun incit sa se puna cu nebunu'.
Consider ca principalul vinovat de situatia creata este Basescu, nu Stolojan. De trei ani de zile, presedintele se cazneste sa-l dea jos pe premierul Tariceanu si sa aiba un guvern al lui, in care primul cuvint sa revina PDL. In ultimii trei ani, Basescu nu s-a preocupat sa formeze, sa creasca un premier adecvat. Iata ca PDL a obtinut in alegerile din noiembrie 2008 cu trei mandate mai mult decit PSD, deci s-a implinit vrerea presedintelui. Cind a venit insa vorba de desemnarea unui prim-ministru, Basescu a apelat tot la expiratul Stolojan, iar in faza a doua la primarul Clujului, Emil Boc. Senzatia mea este ca Boc nu va fi premier, si asta nu pentru ca nu ar trece de Parlament (desi nici aici n-as baga mina in foc!), ci din cauza ca in zilele urmatoare se vor produce schimbari importante in ceea ce priveste aliantele si parteneriatele politice. Pina atunci, ramine cum a stabilit Basescu: pe 22 decembrie, Romania va avea Guvern! De care Guvern: SH, de ageamii sau de fosile politice?