"Italia apreciaza ca nu este posibila crearea unei coalitii europene antiruse, iar in aceasta privinta sintem alaturi de (Vladimir) Putin", premierul Rusiei, a subliniat Frattini.
In acelasi timp, ministrul italian de Externe a subliniat ca Moscova trebuie sa "inteleaga" ca operatiunile de mentinere a pacii, "in prezent incredintate exclusiv fortelor sale militare, ar trebui discutate in cadrul comunitatii internationale".
Ministrul a ramas prudent in privinta unei eventuale participari a Italiei in cadrul unei astfel de forte de mentinere a pacii in regiune.
"Daca (ministrul francez de Externe, Bernard) Kouchner, dupa intilnirile sale la Tbilisi si Moscova, prezinta o propunere (in acest sens) miercuri, in cadrul reuniunii ministrilor de Externe (la Bruxelles) si daca va fi acceptata o vom lua in considerare", a declarat el.
Franco Frattini a cerut duminica Europei sa aiba o "pozitie echilibrata si unita" a Europei fata de Rusia si Georgia in cadrul conflictului, la postul de televiziune SKY TG24. "Incetarea imediata a focului, integritatea tritoriala a Georgiei, dar si refuzul armelor, pentru apararea integritatii teritoriale", a declarat el.
"Vrem o pozitie (a Europei, n. red.) care sa fie cu adevarat unitara, echilibrata fata de Rusia si Georgia cu scopul de a garanta reusita Europei", a adaugat el.
Tot duminica, premierul italian Silvio Berlusconi a vorbit cu omologul sau rus, Vladimir Putin, pentru a-i cere un armistitiu imediat in Osetia de Sud, potrivit unor surse guvernamentale, citate de agentia Ansa.
Premierul italian i-a inaintat aceasta propunere dupa anuntul de incetare a focului lansat de Georgia, au subliniat sursele.
Potrivit AFP, Silvio Berlusconi este un apropiat al lui Putin si doreste sa fie mediator intre Guvernul rus si Uniunea Europeana. Potrivit agentiei Ansa, Berlusconi a vorbit duminica la telefon de doua ori cu Vladimir Putin.
Acesta a discutat si cu presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, care asigura presedintia semestriala a UE.