Românii îşi doresc penali la primării | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Românii îşi doresc penali la primării

Ce au în comun Olguţa Vasilescu de la Craiova, George Scripcaru de la Braşov şi Cătălin Cherecheş de la Baia Mare? Sunt primari în funcţie şi candidează pentru un nou mandat, ar fi primul răspuns. Al doilea este însă şi mai relevant: cei trei au prima şansă să câştige, în ciuda dosarelor penale în diferite faze pe care le au, potrivit Digi24. Mai mult de atât, între ei şi următorul clasat în sondajele privind intenţiile de vot este o distanţă uriaşă. Iar numele menţionate sunt doar câteva dintr-o listă lungă. O posibilă explicaţie ar fi că partidele s-au limitat la a mima aplicarea criteriilor de integritate şi pentru că alegătorii nu exercită asupra clasei politice o presiune reală şi sancţionează doar sporadic şi fără fermitate derapajele. O alta ar fi că actualele reguli electorale îngreunează apariţia alternativelor.

Cazul Olguţa

La Craiova, sunt nouă candidaţi la funcţia de primar: edilul în funcţie, Lia Olguţa Vasilescu (PSD), şi alţi opt, inclusiv doi independenţi. Vasilescu este urmărită penal de DNA pentru luare de mită, spălare de bani şi folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Ceea ce nu o împiedică să conducă detaşat în intenţiile de vot ale craiovenilor, cu 42%, potrivit unui sondaj realizat de IRES pentru Digi24. Următorul clasat, candidatul PNL Pavel Badea, are doar 8% intenţii de vot.

La Braşov, Scripcaru ar câştiga zdrobitor

Cifrele sunt şi mai grăitoare la Braşov: sunt 15 candidaţi înscrişi în cursă, dar edilul în funcţie, George Scripcaru, este creditat cu 74% intenţii de vot. Doritor să obţină un al patrulea mandat, Scripcaru şi-a depus candidatura ca independent după ce a fost trimis în judecată pentru mai multe infracţiuni, inclusiv abuz în serviciu şi instigare la tentativă de abuz în serviciu (ar fi determinat, potrivit procurorilor, funcţionari din instituţia pe care o conduce să-şi exercite defectuos atribuţiile de serviciu cu ocazia încheierii unor contracte cu o anumită firmă). Următorul plasat, candidatul PSD Răzvan Popa, are doar 7% din intenţiile de vot. Cât despre candidatul oficial al PNL, Alexandru Adrian Gabor, acesta se situează la 3%.

Campanie din arest preventiv, pe facebook: 80% intenţii de vot

De o cotă şi mai bună pare să se bucure, în rândul alegătorilor, Cătălin Cherecheş, edil în funcţie, ex-membru PSD, UNPR şi PNL, candidat acum din partea Coaliţiei pentru Baia Mare. Potrivit unor sondaje apărute în presa locală, acesta ar câştiga detaşat alegerile din 5 iunie cu circa 80% din voturi. Aceasta în ciuda faptului că primarul, prins în flagrant cu 25.000 de lei, şi-a făcut campanie din arest preventiv, pe Facebook, iar dosarul în care este acuzat de luare de mită a fost trimis în judecată. În total, sunt şapte candidaţi înscrişi în cursa pentru Primăria Baia Mare.

Infractor, din nou primar

După patru ani petrecuţi în Parlament, ca deputat, Mircia Muntean are toate şansele să se întoarcă la Primăria Deva, instituţie pe care a mai condus-o timp de 16 ani (1996-2012). Dincolo de faptul că a trecut prin o sumedenie de partide (PNL, UNPR, PDL, PSD, PSRO) şi de faptul că, în prezent, este judecat pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, Muntean se poate „lăuda" cu o condamnare definitivă la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Potrivit unor sondaje, el s-ar afla acum pe locul doi în ceea ce priveşte intenţiile de vot ale alegătorilor din Deva, după candidatul PNL, Petru Mărginean. După alte sondaje, Muntean s-ar afla însă chiar pe primul, cu 42,9%, la peste 15 procente în faţa liberalului.

Vanghelie e ca şi în funcţie

Situaţie similară găsim şi în Capitală, unde Marian Vanghelie (ex-PSD, acum preşedinte interimar al Partidului Dreptăţii Sociale) conduce, potrivit sondajelor, în intenţiile de vot ale locuitorilor Sectorului 5. Aceasta în ciuda faptului că edilul a fost trimis în judecată, în iulie 2015, pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani, iar de curând procurorii au început urmărirea penală împotriva sa într-un nou dosar, legat de încheierea a două contracte de salubrizare.

Contradicţie flagrantă

În flagrantă contradicţie cu rezultatele sondajelor locale, un barometru naţional de opinie din luna martie arăta că 82,6% dintre români spun că nu ar vota pentru funcţia de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupţie. Doar 8,4% afirmau că ar vota un candidat cu probleme penale.
Sondajul INSCOP Research a fost efectuat în perioada 21-28 martie şi avea o marjă de eroare de 3%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro