"Unul dintre obiectivele principale este sprijinul pentru derularea unor proiecte comune în domeniul petrolier şi al gazelor. Intenţia noastră este de a putea participa la exploatarea zăcămintelor turkmene şi de a prezenta capacitatea noastră de a furniza echipament de extracţie", a declarat şeful statului pe aeroportul Henri Coandă.
Preşedintele Traian Băsescu efectuează, în perioada 21- 22 iulie, o vizită oficială în Turkmenistan, la invitaţia omologului său, Gurbangulî Berdîmuhamedov. Din delegaţia care îl însoţeşte pe preşedinte în vizita oficială în Turkmenistan fac parte ministrul economiei Adriean Videanu, ministrul de externe, Cristian Diaconescu, dar şi directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, şi directorul general al Romgaz Mediaş, Marcel Piteiu.
"Vizita în Turkemenistan se înscrie în politica externă pe care o desfăşoară România de a consolida relaţiile politice şi economice cu ţările din Asia Centrală şi regiunea caspică. (...) Cu siguranţă, ţări ca Turkmenistan, Kazahstan şi Azerbaidjan sunt priorităţi de politică externă pentru noi având în vedere potenţialul acestora de a fi parteneri energetici atât la nivel naţional, cât şi la nivel european", a mai spus preşedintele Traian Băsescu.
Turkmenistanul, fostă republică sovietică, se află între Marea Caspică, Afganistan, Iran, Kazahstan şi Uzbekistan şi deţine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume.
Fiind foarte dependent de reţelele gaz ale Rusiei, Turkmenistanul vinde marea parte a gazului său către Rusia, dar între cele două ţări au apărut recent tensiuni. La 10 iulie, preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a anunţat că Turkmenistanul este dispus să se asocieze la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, şi să aprovizioneze conducta cu gaz.
Nabucco, lansat în 2002, ar urma să intre în funcţiune în 2014, iar costul său este estimat la 7,9 miliarde de euro, însă specialiştii sunt de părere că banii vor fi greu de găsit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat de eforturile Federaţiei Ruse de a construi, la rândul său, South Stream, gazoduct proiectat să lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagră.
Unele dintre ţările participante la Nabucco şi-au dat acordul şi pentru implicarea în construcţia South Stream, între ele numărându-se Bulgaria, Austria, Ungaria şi de curând Turcia.