Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo și România sunt țările în care unitățile de învățământ ale rețelei clericului autoexilat în SUA Fethullah Gulen sunt cel mai active, informează marți presa turcă, citând concluziile unui raport întocmit de membri ai guvernului de la Ankara.
Potrivit raportului publicat de cotidianul Milliyet și preluat de Daily Sabah, aproape 20.000 de elevi și studenți învață în unitățile de învățământ ale rețelei lui Gulen din Balcani, informează Agerpres.
Conform raportului, care analizează situația din 12 țări din Balcani, principalele țări în care aceste unități de învățământ sunt active ar fi Albania și Kosovo.
Turcia și statele balcanice au relații exemplare datorită legăturilor istorice, culturale și umanitare, iar raportul care i-a fost prezentat președintelui Recep Tayyip Erdogan relevă gravitatea amenințării guleniste pentru relațiile existente, scrie Daily Sabah.
Raportul a ajuns la concluzia că Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo și România sunt țările principale asupra cărora se concentrează „rețeaua gulenistă a terorii”.
În Albania ar funcționa două universități guleniste, zece școli gimnaziale, patru școli primare și cinci grădinițe. De asemenea, Albania, unde există cei mai mulți elevi și studenți care învață în școli ale rețelei lui Gulen (6.500), are pe teritoriul său și zece cămine în care sunt găzduiți aceștia.
Bosnia-Herțegovina urmează după Albania ca număr de unități guleniste, cu 2.800 de elevi și studenți. Aici ar exista în prezent o universitate, patru școli gimnaziale, șase primare, patru grădinițe și zece cămine ale rețelei lui Gulen, notează raportul.
În Kosovo, ar exista în total 2.500 de preșcolari și elevi care învață în cele patru școli gimnaziale controlate și administrate de rețea și în cele trei școli primare și trei grădinițe care se află în proprietatea directă a organizației.
În România, rețeaua lui Gulen ar deține o universitate, opt școli gimnaziale și două grădinițe, notează raportul. În timp ce în România 2.200 de elevi și studenți urmează școli guleniste, în Macedonia numărul acestora este de 2.000, se mai menționează în document.
Conform raportului cabinetului, în Macedonia se află în prezent cinci școli gimnaziale, una primară și o grădiniță. Republica Moldova găzduiește și ea cinci școli secundare ale rețelei lui Gulen, în care învață 1.600 de elevi.
Pe de altă parte, interesul pentru școlile guleniste este în scădere în Bulgaria de exemplu, notează raportul, unde doar 1.100 de elevi participă la cursurile școlii gimnaziale și ale celei primare care au fost deschise în această țară.
La polul opus, Muntenegru este menționată în raport drept țara în care există cel mai mic interes pentru școlile din rețeaua lui Gulen, aici existând un singur cămin în care locuiesc zece elevi. Ungaria are și ea 500 de elevi și studenți care urmează cursurile acestor instituții, Ucraina — 350 și Croația — 200, în timp ce în Serbia numărul lor este de doar 80.
În afară de școli, există 33 de ONG-uri ale rețelei lui Gulen în cele 12 state balcanice analizate. Un număr de 12 par să desfășoare activități educative, 11 se îndeletnicesc cu activități sociale și culturale, în timp ce opt sunt ziare și edituri, mai precizează raportul.