Mergi la conţinutul principal

România va avea gaze și iarna viitoare

• dă asigurări brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz • tocmai pentru că țara noastră devine un pion principal pe piața mondială a gazelor, a deranjat multe interese, astfel că au apărut la rampă ONG-urile de mediu, cu intenția clară de a ne bloca finanțările europene în infrastructura de gaze • deocamdată, Comisia Europeană nu a cedat presiunilor

 

O veste foarte bună! Recent, brăileanul Ion Sterian, directorul general al Transgaz, aflat în Abu Dhabi, orașul care găzduiește președinția Emiratelor Arabe Unite, într-o călătorie de afaceri, a făcut o declarație publică extrem de îmbucurătoare pentru România: vom avea gaze și iarna viitoare. Mesajul lui Sterian a venit după întâlnirea sa cu Ahmed Mohamed Alebri, CEO-ul interimar al ADNOC Gas, companie de prelucrare, exploatare și comercializare a gazelor naturale la scară mondială, specializată în lichide din gaze naturale, produse de gaze asociate și exporturi de gaze natural lichefiate GNL.

Cu alte cuvinte, există premise foarte bune pentru semnarea unui contract pentru livrarea de gaze către România, ceea ce ar însemna că nu vor exista sincope în aprovizionarea României pe perioada friguroasă.

Mai mult, “urmare a faptului că este companie tranzacționată la BVB, (de 15 ani – n.n) SNTGN Transgaz SA a câștigat foarte mult în ceea ce privește capitalul reputațional, atât din prisma know-how-ului managerial, cât și a rigorilor de transparență, comunicare și relații cu investitorii și a întregii experiențe acumulate conlucrând în condiții excelente cu toate instituțiile pieței de capital. Capitalizarea bursieră a SNTGN Transgaz SA a crescut de peste 2 ori față de anul listării, ajungând în prezent la o valoare de aprox. 3,5 miliarde lei respectiv la peste 700 milioane Euro”, informează conducerea companiei cu ocazia împlinirii celor 15 ani pe data de 24 ianuarie.

În prezent, 58,5097% din acțiunile companiei sunt deținute de Statul Român prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41,4903% de către alți acționari persoane fizice și juridice (free-float). Valoarea dividendelor plătite către acționari în cei 15 ani de la listare a atins 4 miliarde de lei.

  •  
  • România devine un hub important pe piața mondială a gazelor și asta deranjează

În acest context, România devine un pion important în piața internațională a gazelor naturale, iar asta pare să deranjeze, punctează Antena 3, într-o investigație proprie.

“Aceleași ONG-uri de mediu care au blocat prin acțiunile lor funcționarea hidrocentralelor din arii protejate trec acum la următorul nivel. Somează Comisia Europeană să oprească finanțările pentru mai multe proiecte în infrastructura de gaze. Printre ele și o serie de gazoducte din țara noastră”, au dezvăluit recent reporterii Antena 3.

“Stația de la Giurgiu este unul dintre cele mai importante puncte prin care gaze străine intră în țara noastră, din Bulgaria, Grecia, Turcia sau Azerbaijan. Gaze care apoi ajung în gazoductul BRUA care are o lungime de 482 de kilometri, pe teritoriul țării noastre, celebrul gazoduct care leagă România de țările din Vest.

Iar asta ne face, mai ales în acest context greu din punct de vedere energetic, un punct important pe harta Europei. Sunt mulți, din afara granițelor țării, care sunt cel puțin invidioși pe această investiție.

Devenim un hub important de gaze naturale și asta deranjează. Pe lângă gazoductul BRUA, deja construit, mai sunt în plan și alte investiții cum ar fi magistralele Tuzla - Podișor și BRUA 2. Sunt conducte care există inclusiv în planurile Comisiei Europene, dar, mai nou contestate de aceleași ONG-uri de mediu care au blocat și hidrocentralele românești construite aproape 100%, care se află în arii naturale protejate. Tot din motive de mediu, filialele europene ale mai multor ONG-uri au somat în scris Comisia Europeană să blocheze finanțările pentru o listă de investiții în infrastructura de gaze. Pe această listă se află și conductele românești. ONG-urile amenință chiar cu plângeri la Curtea Europeană de Justiție”.

Într-un răspuns oficial pentru News Hour with CNN, Comisia Europeană confirmă primirea acestei sesizări din partea asociațiilor care spun că militează pentru protecția mediului, dar tot CE susține că toate investițiile aprobate respectă cu strictețe normele de mediu. Atunci, ce se urmărește?

În același context, Ion Sterian, director general Transgaz, spune că prin BRUA ne-am securizat cu importurile de gaze. "Dacă n-aveam BRUA, dacă n-aveam investițiile în interconectoare și mă refer la Ruse - Giurgiu la Negru Vodă și la Isaccea, astăzi eram într-o poziție foarte neplăcută ca țară, că n-aveam pe unde să aducem gazele în țară". Directorul Transgaz își dorește ca România să fie interconectată cu toate țările care ne-ar putea vinde gaze naturale la prețuri mici.

Trei stații de comprimare a gazelor sunt funcționale pe traseul BRUA. Sunt automatizate și tot fluxul de gaze care intră sau iese din țara noastră este urmărit pe ecrane. Asta face la momentul de față din România un pion principal într-o piață în care toți trag de fiecare metru cub de gaze.

Interesul este ca gazele azere sau cele din Emiratele Arabe Unite care ajung în Europa să treacă pe la noi.

România mai are un pas mare de făcut, respectiv creșterea capacității de stocare a gazelor naturale. De asta se ocupă o altă companie de stat, Romgaz, care cam bate pasul pe loc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro