Sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de Iarnă:
Biatlon: Reka Ferencz, Sabina Mihaela Purdea, Elena Dana Plotogea, Eva Tofalvi, Raluca Alexandra Stoian;
Schi alpin: Edit Miklos, Gabriel Ioan Nan, Dragoş Staicu;
Schi fond: Monika Gyorgy, Petrică Hogiu, Constantin Paul Pepene,
Bob: Dănuţ Ioan Dovalciuc, Florin Crăciun, Nicolae Istrate, Ionuţ Andrei, Alina Savin, Carmen Radenovic;
Sanie: Andrei Anghel, Cosmin Chetroiu, Paul Ifrim, Raluca Strămăturaru, Violeta Strămăturaru, Mihaela Chiraş, Valentin Creţu, Ţăran Ionuţ;
Skeleton: Maria Marinela Mazilu;
Patinaj artistic: Zoltan Kelemen;
Patinaj viteză, short-track: Kristo Katalin;
Ski-cross: Andra Nedelcu.
Recordul este deţinut de ediţia din 1980 a Jocurilor Olimpice de Iarnă, de la Lake Placid, când delegaţia României a numărat 35 de sportivi.
Aşadar, peste numai două zile, emoţiile vor începe să crească pentru sportivii români, odată cu apropierea intrării în concurs, nu însă şi pentru iubitorii sporturilor de iarnă din România, care s-au obişnuit cu performanţe modeste.
În cele 19 ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, sportivii români au obţinut o singură medalie, de bronz, prin echipajul de bob două persoane, format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe, la ediţia din anul 1968, de la Grenoble.
Până în prezent, 45 de naţiuni au câştigat cel puţin o medalie în cele 20 de ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, România clasându-se pe poziţia 44-45, la egalitate cu Letonia.
Într-o ţară cu relief muntos în proporţie de 35 la sută, sportivii români au adus, de-a lungul vremii doar 20 de puncte în clasamentul Olimpiadelor de iarnă. De la performanţa lui Panţuru şi Neagoe, cea mai bună clasare a unor sportivi români se leagă tot de o echipă, cea de sanie două persoane, formată din Ion Apostol şi Liviu Cepoi, care a ocupat locul patru.
La ultima ediţie a jocurilor de iarnă, desfăşurate la Torino, cel mai bun rezultat a fost înregistrat de patinatorul Gheorghe Chiper, care a ocupat locul 14, la fel ca echipa feminină de biatlon. Din nefericire pentru delegaţia României, nu au lipsit şi evoluţii hilare. Florentin-Daniel Nicolae s-a clasat pe ultimul loc, 53, în proba de coborâre, reuşind performanţa de a fi depăşit de un sportiv din Africa de Sud. Acelaşi schior a reuşit locul 35 din 60, cu precizarea că de la locul 36 în jos toţi concurenţii au abandonat sau au fost descalificaţi.
Speranţele delegaţiei noastre la un loc în primii 20 în probele individuale se leagă de Eva Tofalvi, Paul Constantin Pepene şi Petrică Hogiu. Aşteptările de la ultimii doi sunt legate mai ales de ultimele rezultate obţinure la Campionatele Mondiale de Juniori de la Hinterzarten, unde Paul Constantin Pepene a câştigat titlul mondial, în proba de urmărire pe distanţa de 30 de kilometri, iar Petrică Hogiu s-a clasat al doilea în proba de urmărire 20 de kilometri din cadrul aceleiaşi competiţii.
Cele mai bune clasări ale sportivilor români la Jocurile Olimpice de Iarnă:
1928 - locul 7, echipajul de bob, 5 persoane;
1932 - locul 4, echipajul de bob, două persoane, format din Alexandru Papană şi Dumitru Hubert;
1936 - locul 13, la patinaj artistic, în proba de perechi;
1948 - locul 38, Dumitru Sulică, slalom
1952 - locul 10 la schi, stafeta 4 x 10 km masculin
1956 - locul 14, echipajele de bob două şi 4 persoane;
1964 - locul 5, Gheorghe Vilmos, în proba de biathlon, 20 km;
1968 - locul 3, echipajul de bob două persoane, format din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe;
1972 - locul 5, echipajul de bob două persoane, format din Ion Panţuru şi Ion Zangor;
1976 - locul 7, echipa de hochei pe gheaţă;
1980 - locul 7, echipa de hochei pe gheaţă;
1984 - locul 7, echipajul de bob 4 persoane;
1988 - locul 12, echipa feminină a României, Cross-Country 4x5 km
1992 -locul 4, echipajul de sanie două persoane, format din Ion Apostol şi Liviu Cepoi;
1994 - locul VI, echipajul de sanie două persoane, format din Ion Apostol şi Liviu Cepoi;
1998 - locul 11, Eva Tofalvi, biatlon;
2002 - locul 15, sanie două persoane (masculin), bob două persoane (feminin).
2006 - Gheorghe Chiper locul 14 la patinaj artistic şi echipa feminină de biatlon.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.